Zbog čega kralj srce jedini nema brkove?

Kralj herc je jedini kralj u špilu karata koji nema brkove. Odgovor na pitanje zbog čega je to tako nudi nekoliko teorija…

Po jednoj od njih kralj herc je “dizajniran” bez brkova zbog jedne poeme. Engleska legenda kaže da je kralj nekada imao četiri sina, kojima je planirao da podjeli kraljevstvo. Svi sinovi, osim jednog, imali su brkove.

Pozvao je umjetnike i zatražio da naslikaju njegove sinove, a potom napisao poemu u kojoj je naveo da će iz nasljedstva izostaviti “čudnog kralja”. To je značilo da će “ćosavi” sin ostati bez svog dijela nasljedstva.

Možda ova priča i nije tačna, ali se smatra porijeklom ideje o tri kralja sa brkovima i jednim bez njih.

Ima i onih koji smatraju da je loša štampa kriva za “ćosavog” kralja. On je, navodno, u početku imao brkove, ali su se oni zbog loše štampe izgubili.

Neki, međutim, poreklo ovakvih kraljeva vide u istorijskim ličnostima, kakvi su bili Aleksandar Makedonski i Karlo Veliki. Tvrde da je kralj herc baš ovaj posljednji, iako je on na slikama predstavljen sa bradom i brkovima.

Američka kompanija USPCC, koja proizvodi karte za igru, favorizuje upravo takav izgled kralja herc. Oni su poznati i po četiri ruke, dok se kraljevima drugih boja vide samo dvije.

Novija teorija kao glavnog krivca za gubitak brkova navodi tehniku proizvodnje. Standardne engleske karte za igru koje se danas koriste potiču od originalnih francuskih modela proizvođenih u 16. vijeku. Za potrebe masovne proizvodnje, najranije karte bile su štampane pomoću drvenih blokova, piše hayat.ba.

Opet, jedna teorija kaže da karo, pik i tref asociraju na korupciju bogatstva, rat i smrt. S druge strane, srce je kao organ čisto, otvoreno i ne nosi ništa vještačko – pa zbog toga imamo potpuno obrijanog kralja srce.