Zaboravite na krave i koze: U budućnosti ćemo piti mlijeko od žohara?

“‘Entomlijeko’ je održiva, prirodna, hranljiva i ukusna namirnica bez laktoze. To je alternativni mlečni proizvod budućnosti”, navodi kompanija Gourmet Grubb na svojoj internet-stranici.

Kompanija tvrdi da njihovo mlijeko ima lekovita svojstva, i da je kod njega najbolje to što je bogato proteinima i mineralima, naročito gvožđem, cinkom i kalcijumom, prenosi agencija Sinhua.

Inače, prije dvije godine na tržištu se pojavio sličan proizvod, mlijeko od žohara koje se sakuplja od posebne vrste tog insekta (lat. diploptera punctata), porijeklom sa Havaja.

Ta vrsta jedina je poznata među žoharima koja rađa žive mladunce, umesto da polaže jaja. Njihovo mlijeko je puno proteina, masti i šećera.

Proizvod, međutim, nije stekao neku posebnu popularnost i nije se u većim količinama našao na policama supermarketa, kako zbog neprivlačnog naziva tako i zbog nedovoljne istraženosti.

Jedno istraživanje, sprovedeno u Indiji 2016. godine, otkrilo je da mlijeko žohara sadrži tri puta veću energetsku vrijednost nego ista količina kravljeg mlijeka.

“Nemamo naučne dokaze da je ova namirnica stoprocentno bezbjedna za ljudsku ishranu”, saopštio je tada glavni autor istraživanja Subramanijan Ramasvami.