ZAVISNOST OD ŠEĆERA MOŽE DA PROUZROKUJE NADUTOST, UMOR I DEPRESIJU

Zavisnost od šećera poprima razmjere globalne epidemije, smatraju stručnjaci. Ljudsko tijelo nije programirano za unos velike šećera i masnoća. Te namirnice, osim što štete, vremenom postanu nešto što tijelo traži i to u sve većim količinama.

Prosječan čovjek iz zemalja zapadnog svijeta za godinu pojede između 60 i 70 kilograma rafinisanog šećera, a tokom života oko pet tona.

Rezultati prikupljeni testiranjem na životinjama pokazuju da nakon unosa velikih količina šećera dolazi do promjena u mozgu koje su vrlo slične onima koje se javljaju nakon konzumiranja droga.

Znakovi zavisnosti od šećera

Osjećaj umora nakon jela

Dok šećer daje privremeni osjećaj energije, nuspojava procesa je velik pad šećera koji rezultira osjećajem umora. Ljudi koji ne unose prekomjerne količine slatkog nemaju tolike skokove nivoa šećera u krvi.

Promjene raspoloženja i sklonost depresiji

Ove promjene povezuju se sa posljedicama zavisnosti od šećera, koja nas čini razdražljivima ako je tijelu uskraćeno ono na šta smo ga navikli da mu je potrebno.

Nadutost

Zadržavanje gasova i probavne smetnje nisu samo posljedica unosa premalo biljnih vlakana, već i pretjeranog unosa šećera koji može da dovede do bolova nakon jela i očigledne nadutosti trbuha zbog opterećenja koje njegovo varenje prouzrokuje.

Višak kilograma naročito u predjelu trbuha

Gomilanje kilograma u specifičnoj zoni, odnosno na trbuhu, posljedica je unosa previše šećera, što nije nužno posljedica samo šećera u dezertima, već i šećera u gaziranim pićima, pecivima, tjestenini i brzoj hrani.

Eksperimentalno liječenje zavisnosti od šećera kod životinja

U istraživanju koje je sproveo Karlo Kolantuoni i njegove kolege sa Univerziteta Prinston, pokazalo se da su miševi koji su razvili zavisnost od šećera poslije prolazili kroz fazu odvikavanja. Korišćene metode za odvikavanje prouzrokovale su fizičke tegobe kakve se javljaju i prilikom odvikavanja od narkotika.