Zavidovićke magarice Cica, Ceca i Ministarka!

Trenutno na farmi Jusufovići imaju 21 magaraca, konjića ponija, koze, tornjake…. Dolaze im gosti iz svih krajeva svijeta… Magarci su atrakcija, a njihovo mlijeko je izuzetno ljekovito…

Na drugom kilometru od Zavidovića, u naselju Petkovići koje se ugnijezdilo podno planine Klek, nalazi se mini farma magaraca i sitne stoke “Oaza”, vlasništvo četveročlane porodice Jusupović. Već godinama ovaj izrazito čist i zdrav eko prostor pohode brojni znatiželjnici, među kojima neki prvi mogu uživo vidjeti magarca i konjića ponija.

Za ovu atrakciju glavni “krivac” je Alen Jakupović, koji je ostvario svoj “studentski san” ostvaren. Sve je počelo sa Alenovom aplikacijom na udruženom takmičenju univerziteta iz BiH za najbolje biznis-ideje. USAID i Univerzitet u Sarajevu nagradili su njegov biznis – plan “Farma muznih magaraca” sa 4 hiljade dolara. Zahvaljujući razumijevanju i podršci roditelja, majke Sakibe, oca Bajre i mlađeg brata Adnana, Alen je novčanu nagradu uložio u nabavku životinja i izgradnju privremene staje.

“Na ideju o farmi muznih magaraca došao sam slučajno. Istraživao sam nešto o kozama na internetu i pretraživač Google mi izbaci podatak o farmi magaraca u Hrvatskoj. Odmah mi se svidjelo to. Ideja je “sačekala” konkurs USAID-a i Sarajevskog univerziteta. Kada sam dobio nagradu, bez razmišljanja novac sam uložio u ovaj projekat.

Veli kako je prvo ohrabrenje u ovom projektu dobio od posjetilaca farme, koji posebno preko vikenda dolaze sa djecom da jašu na poniju i magarcima.

“Jahanje je posebno djelotvorno za djecu u ometanom razvoju, ali razonoda i atrakcija za sve naraštaje – veli ovaj mladi i uspješni farmer, koji s ponosom nabraja imena ljubimaca djece: magarice Cice, Cece i Ministarke, te magarca Mušira, umiljatog ponija, bosanskog konja, te ljepotana – dva tornjaka, čuvara farme.

Mlijeko magarice je 100 puta skuplje od mlijeka krave, litar košta 50 eura. Zato se prodaje u malim količinama, uglavnom u bočicama od 100 mililitara. Po hemijskom sastavu najbliže je majčinom mlijeku. Veoma je ljekovito i pomaže oboljelima od astme i bronhitisa, onima sa srčanim i krvožilnim problemima, ublažava alergijske reakcije, podiže imunitet, sprječava psorijazu i dermatitis, obnavlja suhu i ispucalu kožu…

“Da bi magarica davala mlijeko ona mora biti odvojena, ali cijelo vrijeme mora gledati pule kako bi joj nadošlo mlijeko. Ono što kasnije ne posiše pule, a njemu je važnije dati kako bi kasnije pravilno odraslo u zdravu i snažnu životinju, ostaje nama i uglavnom to bude nekoliko decilitara. Čim ga pomuzemo, spremamo ga u bočice i u strogo kontroliranim uvjetima, u prijenosnim frižiderima, šaljemo na kućnu adresu kupaca”, objašnjava Alen Jusupović.

Mlijeko magarice konzumira se kao terapija, po 100 mililitara dnevno, u trajanju od pet do 10 dana što zavisi od oboljenja. Još ga nema na policama trgovina ili apotekama, jer je vrlo osjetljivo i mora izravno ići konzumentu.

Osim mlijeka, Jusupovići pripremaju i kozmetičke proizvode. Na potpuno prirodan način i po staroj recepturi, koristeći samo ono što im je nadohvat ruke, stvaraju kvalitetne proizvode koji također lako pronalaze put do kupca.

“Rođenje” Cice

Tromjesečna magarica Cica je atrakcija farme. O ovom umiljatom stvorenju, Alen priča:

“Bio je to poseban događaj kada se Ceca oždrijebila i donijela na svijet Cicu. Prvo su to primjetili posjetioci i “upozorili” moju majku kako imamo “prinovu”. Moja majka Sakiba nije krila radost kada je vidjela kako malo magare hoda oko magarice. Po tom pitanju ovo su nevjerovatno samostalne životinje što se tiče ždrijebljenja, otporne su na klimatske promjene i prilagodljive ishrani. (M. Smajlović/aura.ba)