Zaustavite štucanje pomoću kriške tvrdog hljeba

Štucanje se najčešće javlja zbog pretjeranog ili prebrzog unošenja hrane ili gaziranih pića koja brzo nadimaju želudac i stimulišu dijafragmu. Nagla promjena temperature i emotivni stres takođe mogu izazvati štucanje.

Štucanje je refleksna, zvučna, neprijatna, frustrirajuća, ponekad komična, a nekada i tragična pojava koja pogađa ljude i životinja. Zanimljivo je da bebe nauče da štucaju mnogo prije nego što počnu da dišu, već od drugog mjeseca embrionalnog razvoja!

Štucanje se najčešće javlja zbog pretjeranog ili prebrzog unošenja hrane ili gaziranih pića koja brzo nadimaju želudac i stimulišu dijafragmu. Nagla promjena temperature i emotivni stres takođe mogu izazvati štucanje. Do štucanja, inače, dolazi zbog blokade dijafragme prilikom udisaja, kada korijen jezika zatvori dušnik izazivajući stvaranje prepoznatljivog zvuka “hik”.

Postoje mnogi, više ili manje efikasni načini da se štucanje prekine, a najčešće se primjenjuju slijedeći:

Progutati malo usitnjenog leda,

Uzeti kašičicu sirćeta ili limunovog soka,

Nagnuti gornji dio tijela naprijed, zatim zapušiti uši i popiti vodu.

Duboko disati.

Pritisnuti prednju i zadnju stranu domalog prsta dok se ne osjeti bol,

Sjesti, saviti koljena i što je više moguće primaknuti ih grudima,

Brzo disati (kao kada ste zadihani),

Pojesti kašičicu šećera,

Žvakati korijen đumbira,

Inhalirati se,

Zadržati dah 30 sekundi i popiti gutljaj vode u savijenom položaju (kao da želite da dodirnete stopala), zatim se ispraviti i progutati vodu,

Poslije štucanja zgrčiti mišiće stomaka kao da ćete da podrignete,

Zapušiti nos i brzo popiti 10 gutljaja vode,

Neka vas neko prepadne: ovaj način se najčešće koristi i veoma je efikasan.

Duboko uzdahnuti i zadržati dah dah što duže.

Nadražiti nos perom i kihnuti,

Zapušiti uši i zadržati dah nekoliko trenutaka.

Žvakati tvrd hljeb

REKORD

Čarls Ozbourn, američki uzgajivač svinja, neprikosnoveni je rekorder u štucanju: vjerovali ili ne, on je neprekidno štucao 69 godina i 5 mjeseci! Kako piše u Ginisovoj knjizi rekorda, Ozboun, rođen 1894. godine počeo je da štuca od 1922. u intervalu od jedne i po sekunde (što je uobičajeni ritam štucanja) i tako nastavio do februara 1990. godine. Umro je godinu dana kasnije.

(aura.ba)

Komentari

komentara