ZASTRAŠUJUĆE FOTOGRAFIJE: MIKROSKOPOM POKAZAO ŠTA SVE ŽIVI U SVJEŽEM POVRĆU KOJE JEDEMO

Student biomedicine koristio je mikroskop kako bi otkrio što se nalazi na površini svježeg povrća.

Zaboravite stjenice – 28-godišnji student biomedicine Martin Kaae Kristiansen odlučio je otkriti što se skriva u svježem povrću koje jedemo. Koristeći moćan mikroskop na danskom unbiverzitetu Aalborg, Martin je otkrio čitav svijet organizama koji se skrivaju u povrću koje je kupio u običnoj trgovini.

Od mrkve i krompira do celera i poriluka, njegov mikroskop pokazao je da ništa nije sigurno od zaraze insektima – grinjama, lisnim ušima, okruglim crvima, larvama i mušicama koje vrebaju u povrću.

– Koristeći mikroskop, mogao sam povećati stvari više od hiljadu puta, rekao je Martin. Celer i poriluk bili su daleko najbolje mjesto za pronalaženje kukaca – dodao je.

Objasnio je kako većina tih insekata nije opasna za ljude, no neki mogu biti.

– U uzorcima koje sam uzeo, pronašao sam uglavnom mrtve insekte, grinje i lisne uši. Neki od mrtvih insekata čak su bili prekriveni s plijesni. Od živih buba koje sam pronašao, bilo je raznih grinja, velikih larvi, okruglih crva, tardigrada, neidentificiranih ličinki i, naravno, puno bakterija – objašnjava Martin.

– Pobrinuo sam se da nađem barem dva od svih prisutnih organizama kako bih s određenom sigurnošću mogao reći da to nije bila samo jednokratna slučajnost – dodao je.

Martin je ponudio i neke savjete za pripremu povrća.

– Pranje povrća puno pomaže. Kuhate li povrće, živi insekti trebali bi umrijeti, a ako ne, vaša će ih želučana kiselina najvjerojatnije ubiti, rekao je.

– No na kraju, sve su to samo dodatni proteini – zaključio je Martin.