Zašto žene svojim partnerima šalju golišave fotografije?

Slanje golišavih fotografija partnerima u nekim vezama nije tabu dok se kod drugih ne praktikuje.


Iako ne postoji tačan odgovor na pitanje treba li to raditi ili ne, mnoge zanima zašto pojedinci vole da se skidaju pred objektivom. Naravno, očigledan razlog je zagrijavanje atmosfere kada niste na istom mjestu kao i vaš partner. Ali jedna naučnica je otkrila kako su pravi motivi zbog kojih žene svojim partnerima šalju takve fotografije puno složeniji.

Morgan Džonstonbauf, naučnica zaposlena na sociološkom fakultetu na Univerzitetu u Arizoni, odlučila je da napravi istraživanje kojim je nastojala da otkrije šta je motivisalo mlade odrasle osobe da se fotografiraju na takav način. Anketirala je 1.918 studenata tog univerziteta tokom akademske godine 2018.-2019. pa im je postavljala pitanja o njihovim seksualnim navikama. Oko 56 odsto njih je priznalo kako su u prošlosti partnerima slali svoje razgolićene fotografije, a 73 odsto od njih koji su se odvažili na to bile su žene.

Ponuđena su im 23 razloga zbog koji su se tako fotografisale, a u odnosu na svoje muške kolege studentkinje su četiri puta češće slale svoje fotografije kako njihovi partneri ne bi izgubili seksualni interes za njih. Osim toga, priznale su kako im vođenje ljubavi podiže samopouzdanje, a zbog ovakvog zagrijavanja atmosfere osjećaju se moćnije.

Ona je rezultate istraživanja predstavila Godišnjem sastanku Američkog sociološkog udruženja u Njujorku, a nada se kako će njen rad podstaknuti stručnjake i roditelje da češće razgovaraju sa mladima.

„Trebali bismo da razgovaramo o tome šta mladi rade sa svojim intimnim partnerima i kakve bi posledice po njih mogle biti“, poručila je.