Zašto želimo da vratimo bivše?

 
Za neke je prekid veze teško preboljiv. ovo najčešće važi za romantične duše koje u kraju ljubavi vide povod da se povrijede, jer ne mogu da podnesu nove okolnosti

Za neke je prekid veze teško preboljiv. Ovo najčešće važi za romantične duše koje u kraju ljubavi vide povod da se povrijede, jer ne mogu da podnesu nove okolnosti. Tako tvrdi autorka jedne studije, Helen E. Fišer, biološki antropolog sa Univerziteta Ratgers, koja je pokušala da otkrije zašto se neke osobe tada ponašaju kao da je stvarno smak svieta.

– Zato što ljubav može da bude snažna, divna zavisnost kada sve ide dobro, ali i prestrašna kada stvari krenu loše – objašnjava Fišerova. – Dijelovi mozga odgovorni za romantičnu ljubav nastali su prije mnogo miliona godina kako bi naši preci mogli da se fokusiraju da, sa samo jednom osobom, počnu proces razmnožavanja. Kad je vaša ljubav odbijena, izgubili ste najveću nagradu u životu, a to je partner za stvaranje potomstva.

Ona objašnjava da kada nas ostavi voljena osoba, sistem mozga se aktivira tako što pokušava da nam pomogne da je vratimo, pa se na nju stalno fokusiramo, čeznemo za njom i pokušavamo opet da je pridobijemo.