Zašto volimo čitati horoskope?

Ljudi čitaju horoskope iz najrazličitijih razloga. Neki zaista vJeruju da astrologija može predvidjeti budućnost, dok drugi horoskope čitaju jednostavno iz zabave. Ovo su najčešći razlozi koje osobe navode…

Traže odgovore

Dnevni ili sedmični horoskop nekima služi kao svojevrsno vodstvo kada se radi o odlučivanju. Ako se jednom pokaže „slušanje“ horoskopa kao djelotvorna metoda, tada sve češće i češće u horoskopima traže savjete.

Radi zabave

Mnogi astrolozi pišu posebne horoskope za posebne namjene, kao npr. Horoskop za slobodne koji traže ljubav, sedmični ljubavni horoskop, godišnji horoskop i sl. Takvi horoskopi zanimljivi su ljudima iako ih ne uzimaju kao pouzdane predskazatelje događaja. Oni ih čitaju jer im je jednostavno zabavno pročitati par rečenica.

Iz navike

Neke osobe stekle su naviku čitanja horoskopa, npr. u srednjoj školi, pa jednostavno kako stare i dalje imaju naviku da ga pročitaju, međutim već sljedećeg minuta zaborave što su pročitali.

Bez obzira koji vaš bio razlog za čitanje horoskopa većina astrologa se slaže da nije dobro postati zavisan o horoskopu i na temelju tih predviđanja donositi odluke, prenosi Cover magazin.

Riječ horoskop dolazi iz grčke riječi horoskopos što znači pogled na sate. Upravo odatle dolazi i poređenje horoskopa sa satom. Kao što kazaljke na satu pokazuju vrijeme, ali ga ne stvaraju, tako i u horoskopu, čak i oni koji jako vjeruju u njegovu pouzdanost će vam reći da planete pokazuju, ali nisu uzročnici događaja.

Horoskop bi, na prvom mjestu, trebalo da bude zabava, nešto što vam možda može proširiti vidike i dati nove ideje, ali nikako isključivi vodič za bilo kakve odluke.