Zašto trebamo dizati noge uza zid svakodnevno bar 10 minuta? Neka to bude redovan dnevni ritual!

Neobična i jednostavna tehnika koja umiruje um i popravlja držanje, a evo zašto još treba da držite noge uz zid!

Danielle Zickl za RunnersWorld.com, ispričala je koje su dobrobiti od držanja nogu uz zid. Zickl je inače ljubiteljka neobičnih tehnika za oporavak od vježbanja. Kada je otkrila ovu tehniku nazvala je Ronyna LaLondea i trenera trčanja pitala koje je njegovo stručno mišljenje za ovu tehniku.

“Najbolja stvar kod ove vježbe za oporavak nakon trčanja jeste njena jednostavnost. Sve što treba napraviti je naći zid, prisloniti zadnjicu uz zid, podignuti noge (priljubljene uz zid), raširiti ruke sa obje strane tijela i opuštati se. U tom položaju treba ostati od 5 do 15 minuta”, kaže Zickl i iznosi svoja opažanja nakon što je dvije nedjelje nakon svakog treninga izvodila ovu vježbu:

 Ova vježba donosi rasterećenje za donji dio tijela i povoljno djeluje na tečnost u tijelu.

“Za nešto tako jednostavno benefiti su ogromni”, kaže Zickl.

Službeno ime za ovu pozu ili tačnije jogijsku asanu na sanskrtu je Viparita karani, a doslovan bi prevod bio “obrnuta akcija ili obrnuto djelovanje”.

LaLonde je rekao da je ovu vježbu najbolje izvesti unutar 30 minuta nakon treninga.

“Vježba je odlična jer rasterećuje donji dio tijela, podstiče cirkulaciju i pravilan raspored tečnosti u tijelu, djeluje drenažno”, kaže trener.

Ova vježba popravlja držanje i donosi olakšanje za rameni pojas

“Držanje mi nije toliko loše, ali ipak svaki dan sjedim pred računarom i jako me razveselilo kad je LeLonde rekao da ova vježba vraća tijelo nazad. U to sam se i sama uvjerila kad sam nakon dvije nedjelje primijetila da mi se rameni pojas otvorio”, kaže Zickl.

Umiruje um

“LaLonde je rekao da vrijeme dok radim Viparitu karani dišem duboko i ritmično, umjesto da surfujem po internetu i društvenim mrežama. Zavisna sam od društvenih mreža tako da je na mene tih 15-ak minuta meditacije čudesno djelovalo i smirilo me. Shvatila sam da ništa nije toliko hitno i da ne moram uvijek biti dostupna”, pojašnjava Zickl.

Previdjela je da može biti dostupna i s nogama uza zid! (Zdrava krava)