Zašto svaki dan treba jesti voće?

Ne samo da je slasno, voće je jako zdravo i prepuno je raznih nutrijenata.

Stručnjaci savjetuju da dnevni unos voća bude jedna i pol do dvije šalice, a u nastavku donosimo 6 razloga zašto biste voće trebali jesti svaki dan.

Voće smanjuje upalne procese

Spojevi koji voću daju njegovu boju obično su antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala i tako smanjuju upalne procese u tijelu. Gotovo svo voće sadrži antioksidanse, ali neke vrste su posebno bogate tim spojevima. To je prvenstveno bobičasto voće, a tu su i citrusi.

Voće brani organizam od kroničnih bolesti

Kada smanjite upalne procese, smanjit ćete i rizik od pojave kroničnih bolesti.

“Voće je puno vitamina, minerala, antioksidansa i fitonutrijenata koji svi zajedno rade da bi ojačali vaš imunološki sustav”, kaže Nutricionistica Dani Lebovitz. “Svakodnevno jedenje voća osigurava vam zaštitno djelovanje tih nutrijenata, što pak smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara i smanjuje krvni tlak”, dodaje.

Voće pomaže održati zdravu probavu

Voće je izvrstan izvor vlakana koja pomažu pri održavanju zdave probave te prevenira probavne probleme poput zatvora. Također, zbog vlakana smo dulje siti, a pomažu i kod rasta dobrih bakterija u crijevima.

Nekim ljudima, ipak, može biti loše od previše voća, ali trik za to je da napravite kompot, odnosno da voće prije jela prokuhate da biste ga lakše probavili.

Poboljšava zdravlje kože

Tajna sjajne kože možda nije u ormariću s lijekovima nego u košari s voćem.

“Voće je puno antioksidansa koji mogu smanjiti oštećenja stanica u koži tako što smanjuju upalne procese i pružaju zaštitu od slobodnih radikala. Upravo slobodni radikali mogu ubrzati starenje kože razlaganjem kolagena u tijelu, to vodi ka pojavi bora i neujednačenom tenu”, kaže Lebovitz.

Kako biste se izborili s tim problemima Lebovitz preporuča voća bogata vitaminom C poput guave, kiwija, jagoda i naranča.

Pomaže pri hidrataciji

Pijenje dovoljno vode velik je dio zdravog životnog stila, ali ne dolazi sva tekućina iz vode, dio dolazi i iz hrane. Tu je voće super izbor.

Mnogo voća sadrži puno vode pa može značajno pomoći kod hidracije organizma. Lubenica je svakako među voćem s najvišim udjelom vode, a puna je i vlakana, vitamina i minerala. Također, dobro je za hidrataciju jesti jagode i dinje.

Tekućina poboljšava probavu, zdravlje zglobova, prenosi nutrijente do stanica i normalizira krvni tlak.

Pomaže pri mršavljenju

Jedno istraživanje provedeno na 26.000 ljudi pokazalo je da su mršavjeli više što su više voća i povrća jeli.

Svakodnevno jedenje voća može pomoći pri mršavljenju jer ima malo kalorija, a puno je vlakana i od toga smo dulje siti, piše Eat this.