Zašto su žene sretne kada je njihova riječ posljednja?

Zašto su žene sretnije ako je njihova riječ posljednja, a zašto se muškarci osjećaju bijedno ako se slože sa svime što njihova žena kaže.


Muževi se osjećaju bijedno ako se slažu sa svime što njihove žene kažu, tvrde naučnici – toliko bijedno da je jedna studija morala da bude zaustavljena, jer su se muškarci osjećali nesretno.

Sa druge strane, to je usrećilo njihove žene – ali samo donekle.

Za studiju je grupa muževa morala bez prigovora da se složi sa svime što njihove žene kažu ili traže od njih, čak i ako smatraju da žene nisu u pravu.

Istraživači sa Univerziteta u Oklandu na Novom Zelandu otkrili su da se kvalitet života ovih muškaraca pogoršao u roku od 12 dana. Na početku je prosječna ocjena bila 7 (od 10), a nakon 12 dana – samo 3. U stvari, uticaj koji je ovo imalo na njih bio je toliko „ozbiljan“ da je studija morala da se otkaže. A bez obzira na moć koju su imale, sreća žena se povećala samo za nijansu, sa 8 na 8,5.

– Izgleda da je izvor sreće „biti u pravu“, a razlog nezadovoljstva neslaganje sa našim riječima. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da neograničena moć poboljšava kvalitet života onih koji je imaju. Studija je morala da se završi poslije 12 dana, jer je loše uticala na učesnike – muški učesnici su prijavili da su žene počele ekstremno da ih kritikuju za sve što urade – piše u studiji.

Potrebno je više istraživanja da bi se donijeli tačni zaključci. Istraživači sa studijom nisu stigli do delija u kom bi muškarci bili ti koji bi imali potpunu moć.