Zašto su žene opsjednute objavljivanjem “vrućih” selfija?

Naučnici su se pozabavili fenomenom savremenog društva – seksi selfijima kojima smo bukvalno zartpani sa svih strana.

U studiji, naučnici sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu analizirali su desetine hiljada selfija koji su napravljeni u 113 zemalja širom svijeta.

I iako na prvu loptu vjerovatno pomislite da žene takve fotografije prave nadajući se da će privući pažnju muškaraca, izgleda da ipak nije to u pitanju.

Umjesto toga, analiza studije pokazala je da žene same sebe seksualizuju u društvima u kojima je izražena ekonomska nejednakost.

Naučnici su, tokom studije, analizirali i tagove koji su bili uz te selfije, uključujući “seksi”, “vruće” i slično.

Dr Kandis Blejk, koja je vodila istraživanje, kaže: “Onda smo gledali gdje se u svijetu ovo najčešće radi.”

“Prva stvar na koju psiholozi obrate pažnju je činjenica da su žene toliko opsjednute svojim izgledom zbgo patrijarhalnih pritisaka, odnosno, da ženu i danas posmatramo više kroz to kako izgleda, nego koje druge kvalitete ima.

A kada dođe do seksualizacije, vi automatski umanjujete moć.”

Ipak, ova studija je pokazala da je veća vjerovatnoća da će žena utrošiti vrijeme i napor da seksi selfi okači na društvene mreže i društvima u kojima ekonomska nejednakost raste, ali ne u društvima u kojima muškarci imaju više socijalne moći i u kojim je polna neravnopravnost zastupljena, prenosi britanski “Miror”.

“Neravnopravnost u prihodima u jednom društvu je dobar način da se predvidi ekspanzija seksi selfija, što sugeriše da je ova pojava marker potencijalnog socijalnog uspona među ženama.

Koliko god to bilo pogrešno, u savremenom društvu, seksi izgled može da vam donese mnogo toga zauzvrat, na ekonomskom, društvenom i ličnom planu”, zaključuju naučnici.