ZAŠTO SU OLIVERU DRAGOJEVIĆU DALI „ZAPADNO“ IME, A BRATU ALJOŠI „ISTOČNO“

Rođeni su u doba „Hladnog rata“ pa je majka u strahu za sinove jednom sinu dala katoličko, a drugom pravoslavno ime

 Prizemljio i legendarni Oliver Dragojević koji je nakon raspada Jugoslavije javno kazao da nikada neće zapjevati u Srbiji, posebno u Beogradu gdje je znao povodom Osmog marta održavati nekoliko solističkih koncerata. Još nije dao riječ da će nastupiti u Srbiji, ali nije ni tako kategoričan da neće zapjevati.

Da popušta, kazuje i prvi Dragojevićev intervju za srpske medije. I to je odbijao godinama. Oglasio se u „Nedeljniku“.Govoreći o politici kazao je da je za njega politika „pokvaren posao“ i otkrio je da ga stalno vrbuju hrvatski političari.

„Mene su svake godine zvali kad su birali vladu, zvali su me zbog politike, iako dobro znaju da me ne treba zvati jer to ne volim. Politički bih se angažirao jedino u ekološke svrhe, kad bi moru prijetila neka katastrofa.”

Novinar je Olivera podsjetio na priču po kojoj je proslavljeni Velolučanin navodno dobio ime po junaku Marka Twaina, Oliveru Twistu i pitao ga je li to istina, pa dobio zanimljiv odgovor.

“Moja mama je poznavala ljude koji su se bavili čitanjem i pisanjem, pa ih je pitala za savjet. Za pokojnog brata su joj rekli da ga nazove Aljoša. Rekli su: neka se zove Aljoša, to je za istok i ako ostanu Rusi. U slučaju da dođe do s*anja, daj drugome sinu zapadno ime, pa sam ja tako postao Oliver! Tako smo imenovani u doba Hladnog rata” – otkrio je splitski pjevač.