Zašto su nekad žene kožu trljale kriškama paradajza i tikve!

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

Do sada smo iz “Herbara ljepote” francuskog travara Maurice Messegue objavili brojne biljne recepte koji pomažu kod raznih bolesti, ponajviše onih koje napadaju naš “kapital ljepote”. I u ovom tekstu iz njegove knjige prenosimo načine liječenja dvije takve nimalo ugodne bolesti: seboreje i sujedice

Kako su nesretne žene koje imaju masnu, uljastu, sjajnu, pravu eskimsku kožu koju nikakvo liječenje ne popravlja! Kako su nesretni muškarci čije vlasište proizvodi previše loja pa se samo truje i neumoljivo ćelavi. Tome je uzrok seboreja, pojačano lučenje žlijezda lojnica.

 

Krivac je višak loja

Loj je masna tvar koja masti dlaku i čini zaštitini premaz pokožice. No kada ga ima previše, on začepljuje pore i pretvara ih u sujedice koje pak prethode pojavi akna. Na vlasištu preobilje loja izaziva ispadanje kose koje najčešće završava ćelavošću.

Uzroke bolesti valja tražiti u poremećaju funkcije žlijezda, što dokazuje činjenica da seboreja uglavnom počinje u pubertetu. Bolest prouzrokuje prevelika proizvodnja muškog hormona ili tačnije gomilanje toga hormona u koži. Neke osobe su nasljedno sklone tome poremećaju.

Pazite na sve što pogoduje nakupljanju toksina u koži: preobilna ishrana, začepljenost crijeva, prekomjerno uzimanje masti, pretjerano zamaranje, alkohol, duhan itd. Za bolje izlučivanje i postupno reguliranje proizvodnje hormona: tjelesne vježbe, ispravno disanje, hodanje i slično tome.

Čistite kožu nekim dobrim prirodnim antiseptičkim sredstvom da biste izbjegli sve komplikacije. Naprimjer naljevom od listova i cvjetova stolisnika (3 prstohvata za 1 šoljicu) ili naljevom od cvjetova kamilice (4 glavice za 1 šoljicu).

Strašne crne tačkice

Seboreja, kao što je već pomenuto, može uzrokovati sujedice, te strašne crne tačkice… Zapravo i nisu tako užasne, ali muče one koji od njih boluju. Po Mauricevom mišljenju valja ih ozbiljno shvatiti, više zbog onoga što nagovještavaju nego zbog njih samih. One su obilježje masne kože koja je zahvaćena seborejom i kojoj prijete akne.

Tvore ih žlijezde lojnice kad se poremete i preobilno luče loj. Taj loj, pomiješan s mrtvim organskim tvarima i s više ili manje zaraznih bakterija, na zraku oksidira te na površini kože dobiva tipičnu crnu boju. (Katkada sujedicu još i “nastani” mali beskralješnjak, ali ne “crv” kako se to često misli, nego člankonožac iz reda svrabaca).

Sujedice se mogu ukloniti općim liječenjem akna i seboreje uključujući higijenu tijela i dijetu. Međutim, s obzirom na njih mogu se dati i neki dodatni savjeti.

Ne istiskajte crne tačkice iako ste u napasti da to činite: tako one neće nestati. Istiskajući ih nasilu, izlažete se opasnosti da ozlijedite tkivo koje ih okružuje i da izazovete vrlo neugodnu infekciju. Dnevno pranje čistim sapunom koristit će da se ne pretvore u ružne bubuljice koje ostavljaju ožiljke ili da ne dođe do pravih osipa akna.

Nekoć su na selu žene koje su imale sujedice trljale lice kriškama paradajza ili zrele tikve, još bolje kriškama krastavaca. Ne znam, napisao je Maurice, zašto ti lijekovi više ne bi bili tako djelotvorni kao što su to bili nekoć.

Jedite korijen kozje brade, paradajz, tikve i krastavce; to je izvanredno povrće protiv crnih tačkica. Kuhajte ih i pijte tekućinu koju ćete dobiti od njihovog soka, a primijenite je i kao obloge za sujedice. (Radi jačanja upotrijebite sredstva na osnovi kamfora, crvenog gloga, divlje ruže, preslice i čička.)

Koristit će vam i tople obloge s naljevom od stolisnika, i to cijele biljke (3 prstohvata za 1 šoljicu), a isti naljev pijte 3 puta dnevno.

 

Mauricevi recepti

Kako se boriti protiv seboreje?

Naljev od listova i cvjetova pljuskavice (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od listova i cvjetova kadulje (2 prstohvata za 1 šoljicu);

Naljev od listova i cvjetova timijana (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Kupke nogu i ruku losionom koja se i lokalno primjenjuje, a koja se priprema na slijedeći način (na litru vode): 1 prstohvat čička (cijela biljka), 1 prstohvat breze (listovi i pupovi), 1 prstohvat ruža (latice), 1 prstohvat divlje maćuhice (listovi i cvjetovi) i 2 prstohvata koprive.

Biljni pripravci protiv sujedica

Za trljanje: naljev od listova, cvjetova i sjemenki dragoljuba (3 prstohvata za 1 šoljicu);

Za trljanje: naljev od listova i cvjetova sapunike (4 prstohvata za 1 šoljicu);

Za trljanje: miješani naljev od dragoljuba i sapunike (od svake biljke po 2 prstohvata za 1 šoljicu).

Lokalno primijenite obloge s naljevom od slijedećih biljaka (na litru vode), a isti naljev možete i piti: 1 prstohvat metvice (listovi), 1 prstohvat majčine dušice (listovi i cvjetovi), 2 prstohvata timijana (listovi i cvjetovi) i 1 prstohvat lipe (bjelike).

Parite lice nad uvarkom od timijana, majčine dušice, lavande i komorača.

Pripremite masku ljepote od eteričnih ulja lavande i kadulje i od ekstrakta brinje, kadulje i timijana (ima ih u biljnim apotekama).

Primijenite lokalno oblog od Mauricevog spcijalnog losiona protiv crvenih tačkica: u litri izvorske vode namočite preko noći prstohvat svježih listova i cvjetova rosopasa i 1 prstohvat zdrobljenog korijenja pirike.

Stavljajte obloge na lice i koristite kupke ruku i nogu od slijedećeg pripravka (na litru vode): 2 pregršta crvene ruže (latice) i 2 pregršta nevena (cvjetovi).

(aura.ba)