Zašto su Japanci poludjeli za “jutarnjom banana-dijetom”: Mršanje jednostavnije od guljenja banane

bananaPomama za žutim voćem javila se posebno kada je na tokijskoj lokalnoj televiziji prikazan prilog o pjevačici Kumiko Mori koja je izgubila više od sedam kilograma zahvaljujući upravo ovoj dijeti. Banana-dijeta ne traži prevelik trud, posebna jela niti određeni plan prehrane i vježbi. Najbitnije je ujutro jesti banane, a tokom dana piti mlaku vodu…

Bračni par iz Japana, farmaceutkinja Sumiko i Hitoshi Watanabe, koji je studirao preventivnu medicinu, tvorci su popularne “jutarnje banana-dijete”. Predstavili su je nakon što je Hitoshi uz pomoć nje izgubio čak 16 kilograma. Vijest o novom načinu mršavljenja brzo se pronijela i banana-dijeta je dobila pristalice diljem svijeta.

Oprečna mišljenja

Pomama za žutim voćem javila se posebno kada je na tokijskoj lokalnoj televiziji prikazan prilog o pjevačici Kumiko Mori koja je izgubila više od sedam kilograma zahvaljujući upravo ovoj dijeti.

Banana-dijeta ne traži prevelik trud, posebna jela niti određeni plan prehrane i vježbi. Najbitnije je ujutro jesti banane, a tokom dana piti mlaku vodu. Rezultati su prema iskustvima i svjedočenjima mnogih koji su je prakticirali vidljivi već nakon dvije sedmice.

Ipak, poznata nutricionistica Kerri Glassman tvrdi da ova dijeta povoljno djeluje samo na mali broj ljudi, a za ostale može biti pogubna.

– Ne možete jesti što želite, bez nekih ograničenja i bez vježbanja i još smršavjeti – tvrdi ona. Slaže se jedino da je dobra stvar ove dijete mlaka voda koju treba piti ujutro, jer pomaže kod probave. Podržava studije koje govore da su banane dio zdrave prehrane i razumnih dijetalnih planova, ali da nemaju nikakav specijalni efekt prilikom mršavljenja.

Jednostavna pravila

Ipak, postoji i nekoliko objašnjenja zašto banane potiču gubitak kilograma iako pripadaju među voće s popriličnim brojem kalorija. Jedna teorija tvrdi da određeni enzimi u bananama ubrzavaju probavu i eliminaciju, što uzrokuje brz gubitak tjelesne težine. Druga se teorija usredotočuje na tzv. rezistentni škrob, vlakna koja bi trebala potaknuti sitost i pojačati topljenje masnog tkiva.

Sumiko i Hitoshi se ne osvrću puno na različite komentare, nego svoju dijetu i dalje populariziraju i svakim danom dobivaju nove potvrde o njenoj učinkovitosti. A osim toga, dijeta je jednostavna, koliko i samo guljenje banane. Za doručak možete pojesti banana koliko želite i uz to popiti čašu mlake vode. Nakon toga, možete jesti što god želite, za ručak, večeru i međuobroke, ali nikako nakon 20 sati…

Sažetak pravila banana-dijete:

Banana za doručak

Možete pojesti više od jedne banane ujutro, ali nemojte se prejesti.
Jedite samo sirove, nekuhane, nesmrznute banane.
Ako ste još gladni 15 ili 30 minuta nakon što ste pojeli bananu, možete pojesti nešto drugo (Hitoshi je je ponekad pojeo kuglicu riže, dok neki predlažu zobenu kašu).

Normalno jedite za ručak i večeru

Ne postoje izričita pravila o vrsti ili količini hrane koju smijete jesti za ručak ili večeru.
Ne smije se jesti desert nakon obroka. Slatko neka vam bude međuobrok.
Sve obroke bi trebali jesti dok ne osjetite sitost, ne smijete se prejesti.
Večera bi trebala biti najkasnije u 20 sati.

Pijte samo vodu

Jedino piće koje smijete piti uz većinu obroka je voda.
Voda mora biti mlaka, ne vruća ili hladna.
Trebate je piti malim gutljajima.
Nema ograničenja koliko vode morate popiti
Između obroka dozvoljeno je piti nekalorična pića: nezaslađeni čaj, kafu ili dijetetska pića.
Povremeno smijete popiti pivo ili vino.

Trebate ići rano u krevet

U krevetu bi trebali biti najkasnije u ponoć.
Pripazite da vam od zadnjeg obroka i odlaska u krevet prođu barem 4 sata.

Energično voće

Banane su vrlo zdravo voće. Bogate su vlaknima, pospješuju metabolizam i sprečavaju nadutost, sadrže jednostavne i kombinirane šećere. Banana može nadomjesti komad hljeba. Energično je voće. Banane imaju i puno vitamina i minerala, pogotovo kalij, koji utječe na živčani sustav te tonus mišića, banane isto tako uravnavaju krvni pritisak. Kad kupujete banane budite pažljivi. Kupujte banane u buketiću i pazite da bananina kora nije previše smeđa. 100 grama banane sadržava približno: 65 kalorija, 76,8 g vode, 1,2 g proteina, 0,3 g masnoće, 2,4 g škroba, 12,8 g šećera, 7 mg kalcija, 350 mg kalija, 16 mg vitamina C, 28 mg fosfora…

(aura.ba)