Zašto su Grci najvitalniji narod u Evropi? Kušajte jela Tzatziki, Souvlaki i Galaktoboureko

Po mišljenju stručnjaka grčka kuhinja je jedna od najzdravijih na svijetu jer predstavlja spoj kulinarskih delikatesa i zdrave hrane. Upravo ovaj čudesan spoj je, smatraju mnogi, glavna zasluga vitalnosti Grka, koji su decenijama ne čelu ljestvice najvitalnijih naroda u Evropi. Po mišljenju gurmana bez naslijeđa grčke gastronomije ne bi bilo pravog uživanja u hrani. Starim Grcima dugujemo zadovoljstvo ukusa meda (ambrozije), nektara (vina), maslina i maslinovog ulja, raznih sireva, susama, baklava i brojnih ukusnih kolača.

Kao i većina nacionalnih kuhinja, i grčka je prihvatila utjecaje istočnih i zapadnih susjeda. Po predanju, jedan od najstarijih i najvažnijih sastojaka svakog obroka je maslinovo ulje, plod drveta koje su na dar dobili Atinjani od boginje po kojoj su u znak zahvalnosti nazvali ovaj drevni grad. Uz dodatak začinskog bilja koje se obilno koristi, maslinovo ulje pruža specifičan miris i ukus svemu što izlazi iz jedne tipične grčke kuhinje. Ovim mirisom i ukusom su obilježeni i oplemenjeni i brojni utjecaji koji se osjećaju u grčkim jelima.

Trag nekih jela možemo pratiti sve do antičke Grčke: trahanas, skordalia, supe od sočiva i leblebija, retsina. Neka popularna jela neodoljivo liče na otomansku kuhinju. Mnoga jela koja dolaze iz otomanske tradicije kriju arapske i perzijske korijene, kao naprimjer musaka (arapski), baklave, tzatziki i uvarlakia (turski) i keftedes (perzijski). U nekim jelima, kao što su pastitsio i makaronia me kima, osjeća se jak utjecaj italijanske kuhinje.

Mnogi tradicionalni grčki recepti kombinuju slatke sastojke s mesom, kao što je npr. odrezak s cimetom. Za takve ukusne kombinacije najviše se koriste nana i muskatni oraščić. Ostala tipična jela prave se od jagnjetine, crnih maslina, feta sira, lišća od vinove loze, krastavaca i jogurta. Među poslasticama dominiraju orasi i med.

Savremena grčka kuhinja je tipičan predstavnik mediteranske kuhinje, koja u velikoj mjeri podrazumijeva maslinovo ulje, žitarice i hljeb, vino, ribu i razno meso, uključujući živinu i zečetinu, ali prije svega se koristi ovčije i kozije meso. Uzgoj koza i ovaca je utjecao i na proizvodnju sireva, pa se najpoznatiji grčki sirevi (feta, graviera, kefalotiri, mizitra) prave od kombinacije mlijeka ove dvije životinje.

Prema tradiciji, pripremljena jela stavljaju se u sredinu stola, a gosti zatim biraju jela po vlastitom ukusu. Uz gotovo svako jelo služi se golema porcija salate, čiji su sastavni dio feta sir i masline.

Grčki obrok obično počinje grčkom salatom. Uz to se obično naručuje zdjela tzatzikija – za kojeg vam otkrivamo pripremu.

Musaka je grčko nacionalno jelo i nalazi se na jelovniku svakog restorana i taverne.

Još jedno popularno jelo je souvlaki, čiji recept vam poklanjamo.

Treće popularno jelo je gýros. Postoje dvije različite verzije. Najčešća je ona slična kebabu. Gýros je meso sa žara pečeno na okomitom grilu. Stavlja se u pecivo zvano pita zajedno s lukom, rajčicama i tzatzikijem. Druga varijanta je gýros plata. To je glavno jelo gdje se meso servira na plati zajedno s prženim krompirima, lukom, pita kruhom i porcijom tzatzikija.

Deserti su: baklava (sočni, šećerovim sirupom natopljeni listovi tijesta punjeni orasima i začinima), loukoumades (prženi slatkiš od brašna, kvasca i soli, preliven medom ili slatkim sirupom). Brojni su događaji povezani s određenim vrstama jela: koufeta (ušećereni bademi) dijele se na krštenju i vjenčanju, a koliva (kuhane žitarice) na pogrebu.

Recepti za grčke deserte nastajali su pod velikim utjecajem Istoka. Deserti su vrlo slatki, natopljeni medom, začinima, pinjolima i anisom. Aura vam savjetuje da napravite galaktoboureko (mliječnu baklavu).

Tzatziki

Potrebno: 500 grama jogurta, 3 čehne bijelog luka, 1/2 šoljice maslinovog ulja i 1/2 krastavca.

Stavite jogurt u zdjelu. Luk zgnječite i dodajte jogurtu. Krastavcu ogulite koru, izrežite ga na tanke listiće. Sve izmiješajte i polako dodajte ulje.
Servirajte i stavite nekoliko maslina na vrh. Tzatziki se jede uz puno kruha.

Souvlaki

Potrebno: 1/2 kg svinjetine ili janjetine izrezane na kockice veličine 2,5 cm, 6 peciva pita, sok od 4 limuna, sol, papar i origano, 6 drvenih štapića za ražnjiće, tzatziki.

Meso koje izaberete nabodite na drvene ražnjiće, posolite i popaprite. Pecite na žaru.

U međuvremenu, pecivo pita premažite s malo maslinovog ulja i stavite na žar kako bi lagano potamnile sa svake strane, ali nemojte dopustiti da se osuše. Kada je meso gotovo, umočite ga u visoku čašu limunovog soka, skinite s ražnjića i stavite u pecivo. Pospite origanom i solju, dodajte tzatziki i souvlaki je gotov.

Galaktoboureko (mliječna baklava)

Potrebno: 500 grama griza, 1 litar mlijeka, 1 paket tijesta, 250 grama rastopljenog maslaca, 2 paketa vanilin-šećera.

Za sirup: 500 grama šećera, ribana narandžina korica i 1 litar vode.

Lim premažite maslacem. U njega složite osam listova tijesta jedan na drugi.
U međuvremenu izlijte mlijeko u veliki lonac, dodajte griz i jednu vrećicu vanilije, kuhajte sve vrijeme, snažno miješajući drvenom kuhačom. Mješavina bi trebala biti poput gustog sirupa, ne pregusta. Maknite s vatre i ostavite pet minuta da se ohladi. Istresite mješavinu griza na lim i razmažite je tako da čitav lim bude pokriven. Nastavite dodavati listove tijesta, svakog mažući maslacem, dok ih sve ne potrošite. Koristeći oštar nož, izrežite kvadrate veličine 5 x 5 cm. Stavite u rernu i pecite dok ne postane smeđe. Izvadite i ohladite.

U međuvremenu, stavite šećer u lonac, dodajte vodu, drugu vrećicu vanilin-šećera i narančinu koricu. Zakuhajte i ostavite da se ohladi. Izlijte sirup preko baklave i stavite u hladnjak. Ovo je ukusan desert i vrijedan truda. Mora se čuvati u frižideru jer sadrži mlijeko.

(aura.ba)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!