ZAŠTO SU DŽEMAL BIJEDIĆ I GRADONAČELNIK BEOGRADA BRANKO PEŠIĆ VOLJELI SILVANU ARMENULIĆ?

Otkrivamo: zašto je gradonačelnik Beograda Silvani uvezao “ford granadu”, a šta je vezivalo Džemu Bijedića i slavnu pjevačicu 

silvana i dzemal bijedic

Džemal Bijedić i Silvana Armenulić (lijevo Arsen Dedić, do Silvane Ismet Krcić)

Skoro će 40 godina od tragičnih pogibija Silvane – Zilhe Armenulić, sedamdesetih godina jedne od najvećih zvijezda u Jugoslaviji i Džemala Bijedića, jednog od najomiljenijih i najsposobnijih političara tih vremena. Silvana je tragično stradala 10.oktobra 1976. godine, a Džemal 18. januara 1977. godine.

Silvana, Džemo i beogradski gradonačelnik Branko Pešić su van scene bili veliki prijatelji. Od 1971. Džema je bio na čelu savezne Vlade Jugoslavije, a Branko Pešić je bio gradonačelnik Beograda duže od devet godina. Ostao je upamćen kao jedan od najuspješnijih i najomiljenijih beogradskih gradonačelnika.

Bili su Titovi ljudi od povjerenja, veliki borci za prosperitet i bratstvo i jedinstvo. A voljeli su i boemski život, merak i sevdah. Na njihove zabave nije mogao doći bilo ko; samo probrani i iskreni komunisti.

Džemo Bijedić je volio Silvanu, Arsena, Himzu, Nadu Knežević, Zaima, a Pešić i zabave u beogradskoj “Skadarliji”. Bilo je trenutaka kada bi samo zbog njega Silvana otišla u Skadarliju. Porodično su i ljetovali najčešće u Dubrovniku.

Ovaj dvojac politčkih moćnika u tadašnjoj Jugoslaviji, sve su prilike, bio je presudan da Silvana dobije stan u Novom Beogradu po veoma povoljnim uslovima, da bude među samo četiri od 20 miliona Jugoslovena koja je vozila tada u svijetu prestižnu “ford granadu”. Ovu limuzinu joj je nabavio, kažu poklonio, Branko Pešić.

I Silvanin vrtoglavi uspjeh na političkoj sceni pripisuje se “bosanskom lobiju” i njenom prijateljstvu sa Pešićem. Preko noći je izabrana za generalnog sekretara Udruženja estradnih umjetnika Jugoslavije, te pokrenula akciju da se podigne spomenik Vuki Šeherović, pjevačici sevdaha iz Zenice koja je čak nastupala i u pariškoj “Olimpiji”, a nakon toga se izborila da Zaim Imamović dobije status istaknutog umjetnika u Jugoslaviji. Javno je prozvala sve dotadašnje rukovodioce u estradnim udruženjima, govoreći da je neshvatljivo da jedan velikan poput Zaima nema status koji zaslužuje.

Sa ove vremenske distance, stiče se utisak da su sva tri ova junaka zavodili red u svojim avlijama. Džema Bijedić je preporodio privredu Jugoslavije, a posebno BiH, Branko Pešić preporodio Beograd, a Silvana na estradnoj sceni.

– Silvana je bila originalna, kreativna i jedinstvena žena, savršena. Veliki čovjek – izjavio je Pešić jednom prilikom.

Na vijest o Silvaninoj tragičnoj smrti, Džemal Bijedić je pustio suzu. Pogodila ga je njena pogibija….

Nepuna tri mjeseca kasnije i on je izgubio život u nikada razjašnjenoj avionskoj nesreći.

(Ekrem Milić)