Zašto su ciganke lijepe: Evo njihove bajalice za ljepotu

U ciganskoj magiji postoje mnogobrojne bajalice, od kojih ćemo vam predstaviti one najinteresantnije i najčešće korištene  kao što su konjska potkovica, plosnat kamen, skuhano jaje, otisci stopala…

Pri spominjanju ciganske magije, oni malo upućeniji u bilo koju vrstu mađijanja reči će kako je to najopasnija magija na svijetu. Svoje riječi potkrepljuju činjenicom da Cigani svoju magiju smatraju svojom religijom koje se stotinama godina pridržavaju. Jednostavno, magija je postala njihov način života. Oni koji si imali nesreću, pa osjetili na svojoj koži utjecaj ciganske magije, kažu kako se je vrlo opasna jer se teško može skinuti. Pod utjecajem različitih vjera, od katoličke, islamske i pravoslavne do nekih istočnjačkih religija, Cigani su preuzeli razna učenja, što se u bajalicama koje slijede, jasno može uočiti.

Ako je vjerovati predanjima, Ciganke svoju ljepotu duguju mjesečini. Naime, kako bi bila što ljepša i izazovnija, Ciganka se kupa u noći punog Mjeseca. U toku svog kupanja prati kretanje oblaka na nebu. U slučaju da jedan oblak, piše portal aura.ba prekrije mjesečevu svjetlost, to je loš znak. U slučaju da mjesec tokom njenog kupanja ostane čist, to je znak da će njena ljepota svakoga dana bivati sve veća. U toku kupanja mora bajati slijedeće riječi: Mjeseče, Mjeseče, prekrasna Luno, pogledaj me, osmjeh mi daj.  Mjeseče, Mjeseče, prekrasna Luno, daj mi ljepotu za mnogo godina.