Zašto smrde noge?

Zbog više od 250.000 žlijezda znojnica po nozi, na nogama se možemo obilnije znojiti.

, smradSvi su upoznati s neugodnom pojavom smrdljivih nogu. Većina ima prijatelja ili rođaka koji može isprazniti sobu čim izuje cipele. Pa čak i najčišća osoba može imati ovaj problem ako krene na duže pješačenje ili trčanje. Što se događa? Zašto noge imaju jači miris od ostatka tijela?

Zbog više od 250.000 žlijezda znojnica po nozi, na nogama se možemo obilnije znojiti. U jednom danu, svaka noga može proizvesti više od pola litre znoja! Znoj je u osnovi samo sol i voda, međutim, znoj nema karakterističan miris sam po sebi. Miris zapravo uzrokuju bakterije na našoj koži koje jedu znoj i izbacuju otpad koji ima snažan miris. Dakako sasvim je normalno, pa i poželjno, imati bakterije na koži. One obično ne proizvode primjetan miris, ali znoj privlači bakterije koje se ponašaju kao na gozbi.

Naravno mi se znojimo po cijelom tijelu – naprimjer i naše ruke imaju priličan broj znojnih žlijezda – no većina površina na našem tijelu ne proizvode osobit smrad (iznimka je ispod pazuha).

Dakle, što je drugačije s našim nogama? Odgovor je u čarapama i cipelama. Znoj koji izlučuju noge ne može lako ispariti u zrak poput znoja koji izlučuju ruke. U cipelama se sve skuplja na našoj koži i čarapama. A bakterije vole ovu tamnu i vlažnu klimu. Kada se skinu cipele, miris koji vas pogodi uzrokovale su izlučevine bakterija.

Glavni razlog što je miris nečijih nogu (ili tačnije, čarapa i cipela) gori od drugih, je činjenica da se neki ljudi znoje više od drugih. Jer fiziološke osobine ljudskih bića su različite. To je također razlog i zašto vaše noge ponekad smrde puno gore nego u nekim drugim situacijama. Sve to ima veze s količinom znoja.