Zašto sjedenje prekrštenih nogu šteti zdravlju

Ako praktikujete, svjesno ili nesvjesno, da prekrštate noge čim sjednete, to može imati negativan uticaj po vaše zdravlje. Naravno, ukoliko to činite kratko ili ne tako često, onda nema naročite štete.


Potrudite se da promjenite ovu naviku, jer postoji četiri razloga zašto je to opasno po vaše zdravlje.

Bol u leđima i vratu

Jedan od češćih uzročnika bolova u kičmi ili vratu jeste nepravilno sjedenje.

Najpravilnije bi bilo sjedeti tako da vam obe noge budu okrenute napred pod uglom od 120 stepeni, a stopala cijelom dužinom na zemlji.

Međutim, veliki dio populacije sjedi tako što opterećuje samo jednu nogu. Na duže staze ovo može dovesti do bola u leđima i vratu i oštećenja diskova u kičmi.

Krvni pritisak raste

Zbog čega se ovo dešava? Kada prekrstimo noge, koljena su jedno preko drugog, tada se krv šalje od nogu ka grudima, a velika količina se ispumpava iz srca – tada može doći do povećanog krvnog pritiska.

Može se oštetiti nerv

Poremećen protok krvi, do kog dolazi kada prekrstimo noge, može uticati i na vene i nerve u stopalima.

Zapravo, najviše može biti izložen pritisku peronealni nerv – jedan od glavnih nerava u nozi, koji počinje neposredno ispod koljena i proteže se duž spoljne strane noge.

Zato sjedenje sa prekrštenim nogama može izazvati obamrlost u na duže staze zbog mogućeg oštećenja nerava.

Nadalje, to je uzročno povezano i sa formiranjem proširenih kapilara.

Povećanje pritiska na krvne sudove

Ukrštene noge remete normalan pritisak, ali i cirkulaciju krvi. Kada je veći do vremena ometena normalna cirkulacija u pritisak u ovom dijelu tijela, to može oslabiti i oštetiti vene.

Ako su vene oslabljene ili oštećene, onda krv može iscuriti iz njih. To dalje može dovesti do proširenih vena ili pogoršanja stanja postojećih.

Ako već volite da sjedite prekrštenih nogu, onda se trudite da sjedite sa prekrštenim nogama samo u gležnjevima.