Zašto Seka Aleksić obilazi hodže, gatare i vidovnjake: Devet strava u Srebreniku i sarajevska “Hamajlija zaštitnica” su njeni čuvari?

Obilazak gatara, vidovnjaka, astrologa i hodža postali su i ostali Sekina navika. Opsjednuta je gledanjem u šolju, grah, karte, Kur'an… Ona se užasno plaši sutrašnjice i ciganske kletve. Te strahove pokušala joj je otkloniti jedna stara nana iz okoline Srebrenika saljevanjem strave. Salila joj je devet strava i, navodno, otjerala strahove od nje

Seka Aleksić zadnjih godina živi mirnije I, reklo bi se u porodičnom ambijentu sretnije. Ona vjeruje das u joj strave jedna nane iz Srebrenika I hamajlija jednog sarajevskog derviša bili presudni za današnju sreću. Ona, inače, od rođenja za svoj “životni kompas” koristi usluge vidovnjaka i hodža.

Ona je još prije desetka godina preuzela hamajliju jednog sarajevskog derviša. Tada su je doveli njeni tjelohranitelji u veoma lošem prihičkom stanju.

“Nije joj dobro. Poslali su nas do vas – kazao je jedan od dvojice momaka sarajevskom dervišu, čiji identitet je poznat našoj redakciji.

“Nema sihira, niti ograme. Ne vode te ni džini, ali poveo te asiluk – kazao je sarajevski derviš popularnoj pjevačici. On tvrdi da je nesretna djevojka pala u velike krize, koje su posljedica porodičnih i poslovnih problema.

“Na nju se navalilo ogromno breme, a ona se sa tim ne može da nosi. Roditelji, iako im je pomagala cijelog života, pa i dobar dio rodbine, od nje su digli ruke. Uz to upustila se u neke, nimalo poželjne ovisnosti. Molim Svevišnjeg da joj pomogne moja zaštitna hamajlija – dodao je ugledni sarajevski duhovni iscjelitelj.On joj je tada napravio “hamajliju zaštitnicu”, koju je Seka podobro platila.

Tada se Seka ponajkviše boprila za majčinstvo, jer je bilo ugroženo zbog burnog života u mladalačkim danima. Sa tadašnjih 26 godina proživjela je više nego žena srednje dobi.

Seka Aleksić, kćerka majke Ibrime i oca Milorada iz okoline Zvornika, rano se osamostalila. Kao četrnaestogodišnjakinja je počela zarađivati hljeb za sebe i porodicu u prnjavorskoj kafani “Evropa”. Zbog pjesme je napustila i srednju školu. Sa jedva 18 godina se udala u Švicarsku, ali se ubrzo razvela.

Vratila se u Bijeljinu, gdje je jedno vrijeme pjevala po kafanama, a slušala upute jedne tamošnje proročice, koja joj je najavila estradni uspjeh, ali i nesretan život.

Od tada obilazak gatara, vidovnjaka, astrologa i hodža postali su i ostali Sekina navika. Opsjednuta je gledanjem u šolju, grah, karte, Kur'an… Ona se užasno plaši sutrašnjice i ciganske kletve. Te strahove pokušala joj je otkloniti jedna stara nana iz okoline Srebrenike saljevanjem strave. Salila joj je devet strava i, navodno, otjerala strahove od nje.

Seku su često mučile i glavobolje. Ona vjeruje da su posljedica ciganske kletve. Navodno, kao djevojčicu čergaška Drabarna je proklela. Sakupljala je suhe slamčice, kamenčiće i suhu goveđu balegu, a onda u njenu avliju sve to ubacila, govoreći:

“Kao što su god suhe ove slamčice, tako neka se osušiš i ti. Što god ti Bog dao nafake, nek’ se odbije od tebe kao ova balega, a neka ti se sreća okameni kao što je ovaj kamen skamenjen!

Sve je to navračala pred Sekinim očima i otišla putem, ne okrećući se prema njenoj avliji.

Zbog ove kletve Seka je sakupljala i pila vodu sa devet izvora. Umivala se njome, ubacivala u nju užareni ugljen. (aura.ba/arhiva)