Zašto se Senad Garabin (30) iz Austrije vratio u selo Lug kod Prozor – Rame? “Batalio” studij mašinstva u Beču i “upisao” se u farmere

Kada razbiješ ljusku, žumanjak se žuti k’o dukat, pa, ko ga ne bi onako svježeg popio, hmmm, ooo- ho-ho!

Senad Garabin iz naselja Lug, u prozor-ramskoj općini,  ima zanimljivu životnu priču kako se “upisao” u farmere za uzgoj domaćih koka nosilja. Ispričao je:

– Bio sam u završnoj godini studija mašinstva u Beču, a onda sam donio pomalo riskantnu odluku da se porodicom vratim u domovinu i posvetim vlastitom biznisu. Za tri godine  koje sam proveo u austrijskoj prijestonici, shvatio sam da možda gubim vrijeme i da je bolje za mene i porodici da počnem raditi i zarađivati na zemljištu koje sam naslijedio od djeda.

Krenuo sam sa farmom koka nosilja koja danas broji 250 koka domaće sorte i nisam se pokajao. U svom i  na svome krenule su prve prodaje jaja i najslađe zarade. Ko jednom kupi jaja, uvijek ih kupuje  jer su svježa i prava domaća.

 Kvalitet domaćih jaja

Danas je ovaj mladi farmer za primjer drugima kako se može raditi i zaraditi na “kućnom pragu”. Trebalo mu je, kaže, desetak hiljada maraka da  sagradi čvrste objekte za noćenje koka i nošenja jaja i sve to ogradi, na prostoru od dva dunuma, kako bi zaštitio od grabljivica svoje pernate mjezimice. Kazuje:

– Farma mi je nedaleko od magistraalnog puta M 16-2, Jablanica – Prozor, tako reći, nadomak ruku kupaca. Sada koke nose dnevno oko 170 komada jaja. Sve se može prodati i ko jednom odnese školjku jaja uvijek se vraća.

Narudže vršimo na telefon: 061 061-004. Najvažnije u ovom poslu je poštenje i korektnost, a na taj način se najbolje reklamira proizvod. Vremenom  planiram proširiti farmu i uvesti neke nove vrste koka, ali jedno će uvijek biti isto – isti kvalitet jaja i korektaan odnos sa mušterijom!

 Ljubav prema životinjama

Senadova desna ruka u ovom porodičnom biznisu je supruga, koja farmu održava besprijekorno čistom, pazi da su koke uvijek site i napojene, pakuje školjke…

Supružnici Garabin vele da je u ovom, kao i u svakom drugom najvažnija ljubav, a odmah potom red i rad

– Presudna je ljubav prema životinjama koje imaju dušu i uzvraćaju na čovjekovu pažnju – kaže Senad i uz osmijeh dodaje kako njihov “horoz sa carskom resom” iskazuje zadovoljstvo  pjesmom kojom jutrom cijelo selo budi, a dva psa, čuvara farme, umiljavanjem.

Domalo kaže, što u šali što u zbilji, kako bez horoza nema “ni jaja ni veselog kokodakanja”.

– Hem kokodaću, hem jaja nose!

Žuti se k’o dukat!

Bez zdrave ishrane nema kvalitetnih, domaćih jaja – kaže mladi farmer i ističe kako je ove godine za potrebe ishrane njegovih permatih ljubimica  zasijao 20 dunuma kukuruzom i pšenicom.

– Sjetva i pognojavanje obavljaju se na tradicionalan način, stajskim đubrivom i bez upotrebe pesticide. Pa kada razbiješ ljusku, žumanjak se žuti k’o dukat. Pa, ko ga ne bi onako svježeg popio, hmmm, ooo- ho-ho!

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba

error: Content is protected !!