Zašto se muškarci češkaju dole?

Usmjeravajući tuđu pažnju na ovaj dio tijela muškarac obilježava svoju teritoriju i jasno pokazuje ko je glavni

Kako većina muškaraca voli da se opusti: legne na kauč, pusti omiljenu emisiju, podigne noge… i stavi ruke u ili na pantalone. Mnogi muškarci pipkaju svoju genitalnu regiju i kod kuće i na javnim mjestima potpuno zaboravljajući da neko može da ih vidi. Malo se igraju u džepu, diraju svoj “paket “ili čak guraju ruke u svoj donji veš… Naučnici su otkrili tri iznenađujuća razloga zašto muškarci rade ovu iritantnu stvar:

  1. ŠTITE SVOJ “PAKET” – “Maženje genitalne regije čini da se muškarci osjećaju zadovoljno i bezbjedno”, kaže Vanesa van Edvards, autorica knjige „Human Lie Detection“ Na ovaj način štite svoju regiju od spoljašnjih uticaja, a muškarci nesvjesno posežu ka ovoj oblasti kada se odmaraju, jer se osjećaju opušteno kada znaju da su njihovi najbitniji organi van opasnosti.
  2. OPUŠTAJU NERVE – Trljanje stomaka ili pojedinih dijelova tijela bez erotskog učinka podstiče lučenje hormona oksitocina, koji umiruje cijeli organizam, otkrivaju rezultati studije objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology. Međutim, stručnjaci savjetuju muškarcima da u poslovnom okruženju radije biraju trljanje ruku ili vrata kako bi smanjili tjeskobu, jer rizikuju da dobiju otkaz.
  3. DOMINACIJA – “Dočekati poslovnog rivala s rukama u džepovima podsvjesna je želja muškarca da dominira”, objašnjava doktor Rob Kominijarek iz Medicinskog instituta za alfa muškarce. Usmjeravajući tuđu pažnju na ovaj dio tijela muškarac obilježava svoju teritoriju i jasno pokazuje ko je glavni.