Zašto se kiti mladina kapija i kako da to uradite sami

Još jedan običaj koji spada u one koji zahtijevaju malo kreativnosti i mašte a predstavljaju najljepše uspomene sa vjenčanja. Kićenje mladine kapije je običaj koji se često primjenjuje na svadbama i ima simboliku koja je obično najdraža mladinim roditeljima, koji na dan vjenčanja ispraćaju svoju ćerku od kuće.

Mladina kapija se kiti svježim cvijećem ili tilom u obliku cvjetova, a može i da se dekoriše raznim ukrasnim mašnama. Tako okićena kapija se dugo čuva poslije vjenčanja i reprezentuje odlazak djevojke iz kuće svojih roditelja. Dekoracija bi trebala da se čuva makar do mladenaca, poznatog vjerskog praznika koji je posvećen mladim bračnim parovima koji su u toj godini započeli zajednički život.

Kako da okititi kapiju

Običaj je da se napravi luk iznad kapije ili ulaznih vrata gdje će stajati dekoracija, ali na vama je da odličite na koji način ćete ukrasiti vaš dom. Pogledajte zanimljive prijedloge kako da sami ili uz pomoć prijatelja napravite najljepšu uspomenu na taj dan.

Za početak je potrebno je da osmislite kako želite da ukrasite vaš ulaz u dom a da budete sigurni da će to lijepo izgledati i da će istrajati na suncu, vjetru i kiši. Skicirajte svoj projekat ili sakupite nekoliko fotografija koje će vam služiti kao inspiracija ili prototip. Napravite spisak šta vam je sve potrebno za izradu takve dekoracije i krenite u nabavku. Postoje cvjećare ili mjesta na kojima se prodaje sva oprema za cvjećare i baštovanstvo i tamo ćete pronaći sav neophodan materijal.

Šta vam je potrebno od materijala:

cvijeće
zelenilo
kupljene mašne
trake za mašne
kupljeni ukrasi
željeni materijal za pravljenje ukrasa (til, satenska traka, mreža, pruće, papir, ukrasni papir, plastične kese, džak…)
pruće ili slama za vijenac
žica za vezivanje
tanji konopac za vezivanje
sunđer za cvijeće
makaze
baštenske makaze
konstrukcija

Vi odaberite šta vam je potrebno od ovog materijala i počnite sa radom. Možete koristiti trake u boji i praviti mašne koje ćete kačiti na konstukciju, koju vam može napraviti neki vješt muškarac. Ako ipak želite nešto kreativnije, možete koristiti poljsko cvijeće, rezano cvijeće iz cvjećare ili vaše bašte i uvezati ga zajedno sa nekim zelenilom. Vežite vašu dekoraciju za konstrukciju koju ste napravili u nekom vama zanimljivom obliku (najčešće se pravi luk) ili napraviti vijenac i okačiti ga na vaša ulazna vrata. Možete praviti mašne ili ukrase od papira, mreže ili nekog drugog materijala. Možete napraviti vijenac u obliku vaših inicijala pa ih ukrasiti ili čak napraviti tablu sa nekim zanimljivim natpisom.

Pustite maštu na volju…Drveće na kraju krajeva u vašem vrtu možete obmotati, makar stablo, običnom aluminijumskom folijom. Sretno.