Zašto se javljaju seksualne fantazije? Posljedice su neprijatna iskustva, trauma, emocionalna zrelost…

Često se fantazije s elementima kažnjavanja javljaju nakon nekog velikog uspjeha, a rjeđe nakon poraza.

Htjeli da priznamo ili ne, svi imamo seksualne fantazije, znamo šta nas uzbuđuje i šta želimo. Pitanje je samo da li je ta fantazija razvijena dovoljno da bi postala priča. Ukoliko jeste, nastaje film sniman samo za jednu osobu. Jer onaj ko fantazira u isto vrijeme je i reditelj, i scenarista, i osoba zadužena za kasting, pa odlučuje ko će biti glavna zvijezda.

Svaka fantazija, kako je govorio Frojd, sadrži element ispunjenja želje. Bez zadovoljenja želje ne bismo dostigli vrhunac. Međutim, funkcija seksualnih fantazija daleko je šira nego što nam se na prvi pogled čini – tvrde psihoterapeuti.

U trenucima anksioznosti i depresivnih epizoda seksualna fantazija nam nudi brzo fizičko, ali i psihološko rasterećenje, najčešće nakon masturbacije i orgazma. Ona nam omogućava da flertujemo s onim od čega strepimo u stvarnosti i da eksperimentišemo sa seksualnim mislima.

Primarna funkcija seksualne fantazije ponekad je izražavanje dubokog, neobrađenog i neprerađenog psihološkog konflikta, a kakva će ona biti, zavisi od mašte onog koji fantazira, ali prije svega od djetinjstva, psihosocijalnog razvoja, emocionalne zrelosti i stanja, kao i od seksualnog razvoja i života uopšte – kažu stručnjaci i dodaju da su disfunkcionalni odnosi u porodici dobar početak za analizu, mada nemaju sve fantazije korijen u porodičnom funkcionisanju.

I mada je seksualna fantazija izvor užitka, ponekad osoba njom kažnjava sebe zbog nekog prestupa, bilo u stvarnosti, bilo u mislima.

Fantazije sa povrjeđivanjem nazivaju se masturbatornim paradoksom, jer osoba fantazira da joj neko nanosi bol i tako dolazi do vrhunca. Često se fantazije s elementima kažnjavanja javljaju nakon nekog
velikog uspjeha, a rjeđe nakon poraza. Ovaj klinički nalaz, prema Frojdu, suprotan je zdravom razumu. On je tvrdio da mnogi ne mogu da podnesu krivicu što su postali uspješniji od roditelja.

Neke seksualne fantazije jesu pokušaj prevladavanja određene traume, pa onaj ko fantazira o tome da ga vezuju, udaraju ili bilo kako muče vjerovatno se bori sa traumom, koja ne mora da podrazumijeva fizičko zlostavljanje ili kažnjavanje. To je način da se loše iskustvo iz prošlosti prizove i ponovo proživi kako bi se ublažilo.