ZAŠTO SE HRANA ZALIJEPI I ZA TEFLONSKO POSUĐE: GREŠKA BROJ 1!

Češki naučnici definisali su da je za lijepljenje hrane za tiganj odgovorna “termokapilarna konvekcija”, proces zbog kojeg se ulje iz sredine posuđa povlači prema ivicama.

  • Ovdje je i eksperimentalno objašnjen fenomen lijepljenja hrane prilikom prženja na tiganju – stoji u uvodnoj rečenici istraživanja koje je objavljeno u časopisu Physics of Fluids.

Za svoj eksperiment, testirali su dvije tave s posebno dizajniranim dnom da se hrana ne bi lijepila: jednu presvučenu keramičkim česticama i drugu s teflonskim premazom. Površine posuda bile su prekrivene tankim slojem suncokretovog ulja, a zatim su, koristeći gornju kameru, naučnici izmjerili brzinu kojom su se suhe mrlje stvarale i rasle dok su se posude zagrijevale.

Naučnici su primijetili da se, dok su se posude zagrijevale odozdo, na masnom filmu pojavio gradijent temperature (promjena temperature). To je, pak, stvorilo gradijent površinske napetosti, koji je usmjeravao ulja od središta posude prema ivicama. Tečnosti s visokim površinskim naponom snažnije vuku okolne tečnosti.

Ovo je izvrstan primjer termokapilarne konvekcije na dijelu: Pojave u kojoj gradijent površinskog napona prisiljava tečnost (u ovom slučaju, ulje) da migrira prema spolja. Jednom kad se to dogodi, hrana se zalijepi za središte posude, što je rezultat “stvaranja suhog mjesta u tankom filmu suncokretovog ulja”, tvrde autori studije.

Naučnici su također identifikovali uslove koji dovode do suhih mijesta na tiganju, što je rezultiralo sljedećim savjetima:

  • Da bi se izbjeglo neželjeno stvaranje suhog mjesta, treba primijeniti sljedeći skup mjera – jednu ili više njih: Povećati količinu ulja tako da cijela tava bude premazana uljem, zagrijevati ga umjereno, koristiti posude s debljim dnom i miješati hranu dok je termički obrađujete – prenosi portal Gizmodo.

Ukratko, sve ste to vjerovatno i do sada intuitivno znali, osim, možda, toga da treba birati tavu s debljim dnom.

error: Content is protected !!