ZAŠTO SE FARBAJU JAJA ZA USKRS/VASKRS; ZAŠTO SE PRVO JAJE FARBA U CRVENO I ZAŠTO SE ZOVE „ČUVARKUĆA“

Jedan od najljepših kršćanskih prazničnih običaja svakako jeste farbanje jaja. U ovoj “obavezi” jednako uživaju i domaćice i djeca. Kako je nastala ova tradicija?

Farbanje jaja za Uskrs/Vaskrs se prvi put vezuje u 12. vijeku, ali se za ovaj običaj vezuju različita predanja i vjerovanja. Prema jednom, farbanje jaja vezuje se za legendu o Mariji Magdaleni. Po dolasku u Rim, caru Tiberiju poklonila je korpu jaja. Car nije vjerovao u Hristovo vaskrsenje, rekavši da je vjerovatnoća da se to dogodi jednaka tome da bijela jaja iz korpe promijene boju. Marija je na tu njegovu rečenicu odgovorila sa “Hristos Vaskrse”, a sva jaja u korpi postala su crvena.

Druga priča povezana je sa događajima prije Hristovog vaskrsenja. Naime, ispod Hristovog krsta na kome je razapet bilo je grličino gnijezdo. Kako je krv sa Isusovog tijela kapala na jaja, ona su poprimila crvenu boju. Po tom vjerovanju, Hrišćani od tada obilježavanju dan Hristovog stradanja farbanjem crvenih jaja.

Crvena boja je boja Vaskrsenja, ali ujedno simbolizuje I Hristovu nevino prolivenu krv. Jaja se svake godine farbaju petkom (Veliki petak).

Postoji mnoštvo tehnika farbanja jaja, i svaka domaćica bira sebi najljepšu, ali ono što je u većini domova neizbježno jeste bojenje barem jednog jajeta u crvenu boju. Kako je boja Uskrsa crvena, simbolizuje nevino prolivenu Isusovu krv, i običaj je da se prvo jaje farba crvenom bojom. Ovo jaje se naziva „čuvarkuća“, čuva se cijele godine i kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.