Zašto se ciganska djeca nikad ne gube? Uz ovu bajalicu, neće ni vaša

U ciganskoj magiji postoje mnogobrojne bajalice, od kojih ćemo vam predstaviti one najinteresantnije i najčešće korištene  kao što su konjska potkovica, plosnat kamen, skuhano jaje, otisci stopala…

Pri spominjanju ciganske magije, oni malo upućeniji u bilo koju vrstu mađijanja reči će kako je to najopasnija magija na svijetu. Svoje riječi potkrepljuju činjenicom da Cigani svoju magiju smatraju svojom religijom koje se stotinama godina pridržavaju. Jednostavno, magija je postala njihov način života. Oni koji si imali nesreću, pa osjetili na svojoj koži utjecaj ciganske magije, kažu kako se je vrlo opasna jer se teško može skinuti. Pod utjecajem različitih vjera, od katoličke, islamske i pravoslavne do nekih istočnjačkih religija, Cigani su preuzeli razna učenja, što se u bajalicama koje slijede, jasno može uočiti.

Rijedak je slučaj da cigansko dijete ode od kuće, ali kad se to desi, traži se pomoć lokalne vračare. Kako bi ga vratila, ona traži da joj se donese neki dio odjeće odbjeglog djeteta.Tu odjeću drabarni stavi na stol, a ispod i iznad odjeće stavi po jednu crvenu ružu, nakon čega počinje sa bajanjem koristeći slijedeće riječi: “Preko vode, na cesti, boljeće dijete noge, sam će put pronaći što ga kući vraća….”. Nakon što je izrekla ove riječi, jedan od roditelja stavlja svoju maramicu na ružu i djetetovu odjeću. Vračara preko toga pospe divljeg mažurana, piše portal aura.ba i poprska sa rječnom vodom ponavljajući još jednom svoju bajalicu. Roditelji nakon toga pokupe sve rekvizite sa stola i nose ih kući pohranjujući ih u prazan kofer.U toku 21 dan dijete će se vratiti nazad roditeljima.