Zašto redovno uzimati grejp: ČUVA SRCE, ČISTI KRVNE SUDOVE, SPRJEČAVA RAK I ARTRITIS

Evo koje tegobe se mogu prevenirati, ukoliko ga konzimirate svakodnevno.

1. Mršavljenje
Grejpfrut sadrži enzime koji sagorijevaju masti, sadrži dosta vode i malo natrijuma. Kombinacija ovih supstanci efikasna je za ubrzavanje metabolizma. Preporučuje se da svakog dana, prije svakog obroka pojedete jednu polovinu grejpa, jer će vam to pomoći da smršate. Vitamini i enzimi u grejpu regulišu nivo šećera u krvi, zbog čega ćete se osjećati energičnije i nećete osjećati glad između obroka.

2. Sprječava artritis
Grejpfrut sadrži salicilnu kiselinu koja pomaže u razgradnji neorganskog kalcijuma, koji se nakuplja u hrskavici zglobova, što može dovesti do artritisa. Ukoliko već patite od artritisa, pokušajte da pijete sok od grepfruta sa jabukovim sirćetom, kako biste ublažili simptome ove bolesti. Salicilna kiselina, koju sadrži grejp, funkcioniše kao moćan antiseptik protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

3. Sprječava rak
Za crvenu boju grejpfruta zadužen je pigment likopen. Likopen je moćan agens protiv tumora i raka, jer eliminiše slobodne radikale koji uzrokuju rak. U kombinaciji sa vitaminom A i C koje takođe sadrži grejp, likopen ima još jače dejstvo. Grejpfrut sadrži i antioksidans naringenin. Ovaj antioksidans pokazao se efikasnim u liječenju kancerogenih ćelija prostate.

4. Štiti srce
Različiti antioksidansi koji se nalaze u grejpfrutu pomažu u snižavanju visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi, i na taj način štite jedan od najbitnijih organa u organizmu, srce. Što je grejpfrut crveniji, to znači da sadrži veću količinu antioksidanasa. Svi koji pate od visokog nivoa holesterola i triglicerida, trebalo bi da u svoju ishranu uključe grejpfrut. Preporučuje se konzumiranje bar jednog grejpa dnevno.

5. Poboljšava izgled kože
Da li ste znali da grejpfrut može da otkloni tamne fleke koje se ponekad javljaju na koljenima i laktovima? To se dešava zahvaljujući vitaminu C, koji smanjuje pretjerano stvaranje pigmenta kože. Presijecite grejp na pola, stavite malo šećera preko, i utrljajte na koljena i laktove, ili na neki drugi dio tijela koji želite da posvijetlite (izbijelite). Možete ga nanositi i na lice, ali budite obazrivi ukoliko imate nježnu kožu, jer može doći do iritacije.

6. Podmlađuje
Podmlađivanje je još jedna prednost grejpfruta, koja se takođe duguje vitaminu C. Ovaj vitamin održava kožu perfektnom, čvrstom, glatkom i nježnom, jer stimuliše proizvodnju kolagena. Zato je bitno da svakog dana jedete grejp.

7. Štiti od prehlada
Konzumiranje svježeg grejpa ili prirodnog soka od grejpa, pomaže kod otklanjanja temperature uzrokovane prehladom. Grejp poboljšava funkciju jetre i jača imuni sistem, tako da nas štiti od prehlada i infekcija.

Osim pomenutih prednosti, grejpfrut je takođe zdrav i efikasan jer: ublažava i sprječava simptome gripa, ima diuretsko djejstvo, sprječava zatvor, jača ćelije organizma, sprječava anemiju, smanjuje krvni pritisak, smanjuje nivo šećera u krvi, tako da se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa, otklanja insomniju (nesanicu), smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, ima antiseptičko djejstvo, jača desni i sprječava pojavu karijesa, eliminiše crijevne parazite