Zašto preskakati konopac?

Preskakanje konopca je aktivnost u kojoj smo uživali u djetinjstvu. Tada smo to radili iz zabave, jer to nismo smatrali fizičkom aktivnošću. Ako želite da ostanete u formi, a imate poteškoće da pronađete vježbe koje su za vas zanimljive, onda trebate pokušati sa preskakanjem konopca. Zanimljivo je, svima je pristupačno i jako je jeftina oprema koja vam je potrebna. Odgovarajući konopac za preskakanje možete pronaći skoro u svakoj radnji sportske opreme.

Donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih je dobro preskakti konopac i kako to utječe na vaše zdravlje.

Odlična kardio vježba

Ovo je odlična kardio vježba jer aktivira cijelo tijelo, povećava cirkulaciju krvi i sagorijeva kalorije. Za ovu vježbu vam svakako nije potrebna nikakva komplikovana oprema.

Možete je izvoditi bilo gdje

Konopac je jednostavna oprema koja vam je potrebna za izvođenje ove vježbe, a toliko je praktična da je možete nositi gdje god da krenete. Jedino što vam je potrebno jeste dovoljno prostora da bi okrenuli konopac. Bez razlike da li se radi o zatvorenom ili otvorenom prostoru. Samo pazite, ukoliko to radite na tvrdoj podlozi, trebate nositi odgovarajuću obuću kako biste amortizirali skok. U suprotnom može doći do povreda koljena.

Ne zavisite od vremenskih prilika

Ukoliko praktikujete trčanje ili vježbanje u prirodi, vaše planove može poremetiti kiša ili hladno vrijeme. Preskakanje konopca možete izvoditi i u takvim vremenskim uslovima, u zatvorenom. Nemate brige da će vremenske prilike poremetiti vaše planove koje imate za vježbanje.

Aktivira cijelo tijelo

Malobrojne su vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo. Preskaknjem konopca aktivira se gornji dio tijela. Srčana aktivnost je pravilna i ubrzana kao što i treba biti za vrijeme vježbanja, a stomačni mišići kao i mišići nogu su aktivirani pri izvođenju svakog skoka.

Nije potreban prethodan trening

Ako možete da skočite u vazduh, možete i preskakti konopac. Ova je vjerovatno najbolja osobina ove vježbe. Nije vam potreban partner, ni dodatna oprema. Samo vi, konopac i želja da održite vaše tijelo u dobroj formi. Pokušajte sa ovom vježbom i vidite kako vam odgovara i kako utječe na vašu fizičku formu. Velika je šansa da ćete uživati i da će vam biti jako zabavno, kao u djetinjstvu.

 

body.ba