Zašto papirne ubruse treba držati u frižideru?

Za papirnim ubrusima posegnemo svaki put, kada želimo da obrišemo ruke, skupimo tečnost, skinemo prljavšinu sa piletine, na brizinu prebrišemo neku površinu…Ali ovi kuhinjski pomagači mogu da se koriste i za druge namjene. Ispostavilo se da papirni ubrusi imaju jednu brilijantnu svrhu – mogu pomoći da povrće i voće ostane duže svježe.

Iz praktičnih razloga, često kupujemo više namirnica nego što možemo da pojedemo, pa je važno da im produžimo rok trajanja. Greška koju najčešće pravimo je pranje svježeg povrća čim ga donesemo sa pijace ili iz prodavnice. Kako bi duže trajalo i sačuvalo svojstva važno je da povrće čuvamo neoprano i neoljušteno sve do same upotrebe.

Ipak, vremenom većina voća i povrća oslobađa vodu. Ako ta vlaga ostaje i frižideru voće i povrće će se pokvariti. Sve što treba da uradite je da ladicu u frižideru u koju redate voće i povrće oboložite papirnim ubrusima. To omogućava da namirnice duže zadrže svježinu. Papirni ubrusi upijaju vlagu, usporavajući proces truljenja povrća i voća. Važno je da često mijenjate papirne ubruse, jer ako se su natopljeni vlagom neće raditi svoj posao.

Takođe, trebalo bi da izbjegavate da stavljate voće i povrće zajedno, jer mnogo voće poput banana, avokada i breskvi, proizvode etlien gas koji uzrokuje sazrevanje kada se stavi uz druge, već zrele vrste voća.

error: Content is protected !!