Zašto nemamo lijekove za liječenje bolesti COVID-19 koju izaziva koronavirus i koliko će vremena trebati da se razviju?

SARS-CoV-2 – koronavirus koji uzrokuje bolest COVID-19 – potpuno je novi virus i na nove načine napada stanice. Svaki je virus drugačiji, pa tako i lijekovi koji se koriste za njihovo liječenje. Zato nije postojao lijek spreman za borbu protiv novog koronavirusa koji se pojavio tek prije nekoliko mjeseci.

Biolozi tvrde da pronalaženje tačke ranjivosti i razvoj lijeka za liječenje bolesti obično traje godinama. Ali za novi koronavirus svijet nema toliko vremena. Budući da je veći dio svijeta zatvoren i koronavirus prijeti milionima smrtnih slučajeva, istraživači trebaju mnogo brže pronaći učinkovit lijek, piše Livescience.com.

Ova situacija je biolozima predstavila izazov i priliku za cijeli život: pomoći u rješavanju ove ogromne javnozdravstvene i ekonomske krize koju je postavila globalna pandemija SARS-CoV-2.

Suočavajući se s ovom krizom, sastavljen je tim na Institutu za kvantitativne bionauke (QBI) na Univerzitetu California u San Franciscu da otkrije kako virus napada stanice. Ali umjesto pokušaja stvaranja novog lijeka na temelju tih podataka, naučnici prvo žele vidjeti ima li danas dostupnih lijekova koji mogu poremetiti te putove i boriti se protiv koronavirusa.

Tim od 22 laboratorija, kojeg su nazvali QCRG, radi doslovno 24 sata i u smjenama – sedam dana u sedmici. Naučnici pretpostavljaju da je tako izgledalo u ratnim naporima, poput grupe za razbijanje koda Enigma, tokom Drugog svjetskog rata, a tim naučnika također se sada nada da će razoružati neprijatelja “razumijevanjem njegovih unutrašnjih djelovanja”.