Zašto ne možemo prestati jesti čips: Kada ga mozak okusi, jednostavno želi još!

Nerijetko se događa da otvorite vrećicu čipsa i on samo odjedanput “magično” nestane. Naučnici su napokon objasnili zašto je ova grickalica tako neodoljiva


Razlog zbog kojeg stalno vraćate ruku u vrećicu s čipsom nema prevelike veze s krompirom, bez obzira na to koliko su neki strastveni prema njegovom hrskavom i tankom obliku.

Dvije glavne karakteristike čipsa jesu da je slan i mastan, a prema brojnim naučnim istraživanjima koje su provedene, jedenje slane hrane potiče otpuštanje dopamina, neurotransmitera odgovornog za središte limbičkog sistema koji reguliše funkcije povezane sa zadovoljstvom.
Stoga, jedanput kada ga mozak okusi, jednostavno ga želi još.

Jedno australsko istraživanje potvrdilo je ove rezultate. Ispitanicima je rečeno da od četiri ponuđena jela za ručak, mogu jesti što god odaberu i u količinama kojima žele.

Svake sedmice ponuđena im je i jedna vrsta tjestenine kojoj je samo mijenjan omjer soli i masti, npr. prvu je sedmicu bila manje masna i s malo soli, a zadnji jako masna i dobro posoljena.

Bez obzira na masnoću, ispitanici su jeli 11 posto više hrane koja je bila slanija.
Ako je hrana manje slana, lakše je kontrolisati se i biti discipliniran, objasnio je autor studije Russel Keast.

Međutim, kada joj dodamo sol, sve pada u vodu – mozak želi koliko god može dobiti soli i dopamina.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!