Zašto ne biste trebali piti kafu poslije alkohola

Možda ste popili nekoliko alkoholnih pića tokom večere i želite da naručite kafu uz desert, jer se nadate da ćete se otrijezniti i oraspoložiti.

Međutim, to nije baš dobra ideja, jer kofein može prevariti vaš mozak da pomislite da ste manje pripiti nego što zaista jeste.

Kada počnete da pijete, alkohol signalizuje vašem mozgu da luči veći nivo dopamina, neurotransmitera koji čini da se osjećamo dobro, a zauzvrat dopamin aktivira produkciju molekule cikličnog AMP-a koja čini vaš mozak aktivnijim, a vi se osjećate sretnije, energičnije i komunikativnije. S druge strane, nešto kasnije počinje sedativno dejstvo alkohola te se usporavaju svi procesi u vašem mozgu. Počinjete da se osjećate umorno i sporo.

Ako nakon svega ovoga popijete koju šoljicu kafe, kofein će blokirati specijalne enzime koji kontrolišu ciklični AMP, što pojačava efekte alkohola od kojih se osjećate dobro istovremeno smanjujući sedativno dejstvo alkoholnih pića.

Iako alkohol nastavlja da čini vaš mozak umornim i nejasnim, vi se osjećate energičnije i skoro otriježnjeni, što je opasno jer ćete možda pomisliti da popijete još jednu turu pića ili da vozite do kuće.

Glavni problem je kombinacija ovo dvoje: kofein maskira sedativno dejstvo alkohola, ali ne smanjuje količinu alkohola u krvi. Još uvijek ste pod uticajem alkohola!

Štaviše, ova kombinacija kofeina i alkohola će održavati budnost tokom noći, budući da će nekoliko sati nakon što ste prestali da pijete alkohol izazvati novi energetski skok u vašem tijelu. A kofein će vam otežati ponovno spavanje.

Nakon dugotrajnog uspavljivanja, ujutru ćete se probuditi iscrpljeni i mamurniji nego obično, jer alkohol kao i kofein dehidriraju vaš organizam.

Najbolje je da izbjegnete konzumiranje kofeina uz alkohol, a ako morate da završite obrok nekom kafom, odlučite se za kafu bez kofeina.