Zašto ne biste trebali kupovati šampone koji sadrže sulfate

Traganje za idealnim šamponom za kosu ponekad zna biti dugotrajan i „bolan“ proces. Proizvođači vas sa svih strana bombarduju egzotičnim sastojcima, za koje dosad niste nikad čuli, a svi redom obećavaju kako će upravo njihov proizvod vašu kosu učiniti najljepšom.

Osim što je teško odabrati iz bogate ponude, male su šanse da ćete iz prve naletjeti na „onaj pravi“ i vjerovatno ćete nastaviti nezadovoljno da mijenjate šampone iz mjeseca u mjesec, nadajući se da će vam se jednom slučajno posrećiti.

Međutim, to više ne mora biti tako, jer od lijepe kose dijeli vas samo jedan sastojak, koji se skriva u mnogim šamponima, a trebalo bi ga izbjegavati. Radi se o sulfatima, koji djeluju štetno na kosu, pa osim prljavštine, s vlasi uklanjaju prirodna ulja i vlagu i čine ih izloženijima spoljašnjim uticajima.

Osim u šamponima, nalaze se i u drugim proizvodima za kosu, poput regeneratora, gelova, i slično. Zato biste pri svakoj kupovini nekog preparata za kosu trebalo da provjerite da li sadrži sulfate i birate samo one proizvode koji ih nemaju, jer vam jedino oni garantuju lijepu kosu.