Zašto ne biste trebali jesti prve lubenice u sezoni

Na tržnicama i u trgovinama već se pojavile prve ovogodišnje lubenice. Osim visoke cijene liječnici upozoravaju na još jedan problem s njima.

Naime, ovo voće na početku sezone uglavnom sadrži veliku količinu nitrata koji se koriste za brzo dozrijevanje plodova. Nitrat u malim količinama nije štetan za zdravlje, ali ako se stalno unosi u organizam, može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u stomaku.

“Hronične bolesti mogu se pogoršati kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema s probavnim sistemom, mogu očekivati negativne posljedice. Ista je situacija i s upalnim bolestima crijeva”, kažu stručnjaci.

Zbog svega toga rane lubenice se ne preporučuju djeci, osobama s alergijskim bolestima i onima sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na kemoterapiji.

Ipak, nisu sve lubenice pune nitrata. Nađete li one koje se uzgajaju u stakleniku, tamo se stvaraju uvjeti za brže dozrijevanje nego na “otvorenom”, zbog čega nema potrebe za korištenjem nitrata.