Zašto nam se javlja želja da pojedemo nešto slatko ili slano?

Događa li vam se da vas usred dana uhvati neodoljiva žudnja za čipsom ili keksima? Niste jedini, mnogi prolaze kroz istu stvar, ali evo zašto vam se to događa.

Nutricionistica Jessica Crandall kaže kako velika želja za nečim slatkim ili slanim znači da vašem organizmu nedostaje hranjivih tvari, ali može biti i da se jednostavno sjećate koliko je ukusna bila ona krafna prošle sedmice i želite ponovno uživati u tom okusu.

Zapravo je moguće utažiti takve želje i zadovoljiti potrebu za slanim ili slatkim na mnogo zdravije načine, a tako ćete barem biti sto posto sigurni da ste organizmu dali ono što mu u tom trenutku treba.

Žudnja za slanim – manjak kalcija

Ako imate potrebu pojesti nešto kao što su pereci ili čips, to može biti znak mineralne neravnoteže u tijelu. Naučnici su testirali ljude koji su skloni slanim grickalicama i zaključili kako oni u velikom broju slučajeva imaju manjak kalcija i magnezija u organizmu.
Nutricistkinja Crandall objašnjava kako je to malo moguće jer današnja ishrana tijelu daje, ne samo dovoljno, već i previše soli. Umjesto toga, žudnja za slanim vjerovatno nastaje jer nam se u danom trenutku jede baš određena namirnica. Prema njoj, žudnja za hranom nije nužno loša, već je stvar u tome kako je zadovoljavamo.
“Umjesto da otvorite vrećicu čipsa, radije pojedite svježi sir s rajčicom i malo octa. Učinak će biti isti, samo što je potonje mnogo zdravija alternative – savjetuje ona.

Žudnja za slatkim je navika

Sigurno ste barem jednom rekli kako vam je pao šećer u krvi i da zato morate pojesti čokoladu ili bilo što drugo slatko. Iako je to potpuno moguć i legitiman scenarij, Crandall kaže kako je izglednije da je riječ o navici.
Nakon ručka ili večere baš dobro paše neki desert, zar ne? Vjerovatno vam nije palo na pamet da vam je možda u ustima ostalo ostataka hrane od obroka te da vas stoga tijelo traži nešto slatko kako bi uravnotežilo pH. Zato se preporučuje oprati zube poslije svakog obroka – ili popiti čašu vode i isprati okus u ustima.

Voće je uvijek bolja opcija od slatkiša. Ako baš morate pojesti nešto slatko i kalorično, neka to bude jedan keks, ali samo jedan. Neće učiniti ništa loše ni za vaše zdravlje ni za vašu figuru, a utažit ćete želju (Daily Mail)