Zašto nam je potrebna distanca od 1,5 metara za vrijeme pandemije

U dokumentarcu pod nazivom “COVID-19: Borba protiv pandemije” NHK, japanska nacionalna javna radiodifuzna organizacija, dala je objašnjene zašto trebamo držati distancu od 1,5 metara dok traje pandemija korona virusa.

U ovom dokumentarcu japanski medicinski stručnjaci upozoravaju na ono što bi moglo doći u borbi protiv korona virusa.

Za samo nešto više od tri mjeseca novi korona virus proširio se svijetom ubivši hiljade ljudi i paralizujući globalnu ekonomiju. Studije slučajeva infekcije klastera u Japanu nude neke tragove o tome kako je počela pandemija.

NHK donosi izvještaje s glavnih linija borbe protiv korona virusa, širom svijeta i u laboratoriji dok naučnici pokušavaju da razviju efikasne lijekove.

Sa druge strane, i molekularni biolog doktor Sui Huang iz Instituta za sistemsku biologiju (ISB) u Sijetlu rekao je da istraživanja pokazuju da kapljice veće od aerosola pri izdisaju (brzina manja od jednog metra u sekundi) ispare ili padnu na tlo udaljeno manje od 1,5 metara.

“Kada te kapljice izbacujete velikom brzinom kašljem ili kihanjem, posebno veće kapljice (veće od 0,1 mikrometara) mogu odletjeti i više od dva metra, čak šest metara daleko”, ističe doktor Huang u svojoj analizi.