Zašto na Uskrs, Vaskrs ili Bajram treba posaditi ljiljan i omotati ga papirićem s imenom simpatije?

Narodno predanje kaže: koliko visoko ljiljan naraste tolika je njegova ili njena ljubav prema vama.

Cvijet ljiljan poznat je po svojoj ljepoti i divnom mirisu, a njegovo značenje povezuje se sa simbolom čistoće, nevinosti i ljubavi. Spada u najljepše i najtraženije baštensko cvijeće. Porijeklo mu je iz Egipta. Boja cvijeta, koji je u obliku zvona ili trube, može biti od bijele, žute i narandžaste, do ružičaste, crvene i ljubičaste, sa prugastim šarama ili pjegama. Cvjeta u zavisnosti od vremena sadnje, od juna do septembra, mada neke vrste cvjetaju i kasnije.

Baš kao i svaki drugi cvijet, i ljiljan ima svoje značenje. Ime mu je poteklo od grčke riječileirion i rimske riječi lilium. Kao simbol, cvijet ljiljan ima različita značenja. U staroj Grčkoj bio je posvećen zaštitnici braka i potomstva boginji Heri. Legenda kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njemog mlijeka dok je dojila Zeusova sina Herkulesa. Naime, nekoliko kapljica palo je na zemlju od čega je, prema starim pričama, nastao bijeli ljiljan.

U kojoj god da se legendi spominje, cvijet ljiljan uvijek predstavlja simbol čistoće, sreće, nevinosti, ljubavi i besmrtnosti. Zbog toga ga i mladenci često odabiru za svoje vjenčanje jer se odnosi na vječnu ljubav i odabir voljene osobe.

Osim svoje istorijske simbolike, za ljiljan se vezuju i brojna narodna vjerovanja. Evo nekih:

*Kinesko vjerovanje govori o tome da dok god je ljiljana u kući u tu kuću neće ući zlo.
*Prvi bijeli ljiljan koji vidite donijet će vam snagu.
*Ako je neko krivo optužen i pogubljen nevin na njegovu će grobu iznići tri bijela ljiljana.
*Zakopajte komad stare kože tamo gdje rastu ljiljani i saznati ćete sve zločine koji su se dogodili u prošlosti.
*Ako vam u vrtu cijelo ljeto cvjetaju ljiljani, zimi će vaša porodica imati problema.
*Na Uskrs, Vaskrs ili bajram posadite lukovicu ljiljana omotanu papirićem s imenom vaše simpatije. Koliko visoko ljiljan naraste tolika je njegova ili njena ljubav prema vama.
*Ako nevjesti date ljiljan bit će snažna, čestita i odolijevat će izazovima.