Zašto muškarci varaju: Ova Tuzlanka zna odgovor!

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Žene, uglavnom, žele popraviti muškarce i to u tolikoj mjeri da nastoje promijeniti njihov DNK, što je muškarcima potpuno neshvatljivo. Zato oni, s vremena na vrijeme, pobjegnu iz veza koje ne mogu razumjeti. Ali, skoro uvijek se vraćaju.

Iz onoga što sam saznala u razgovoru s njima, ovo malo istraživanje se razlikuje od nekih američkih. Mislim da je zbog kulturoloških odrednica. Muškarci koji pišu meni u inbox, a u vezi s ovom problematikom, najčešće varaju svoje partnerice jer imaju priliku:

„Ona je tako draga i sexi. Uvijek se divi kako sam stručan i pametan. Došla je kod nas da odrađuje državni. Budući da sam joj dodijeljen za mentora, često smo zajedno i ona tako često pokazuje svoje oduševljenje mojom osobom. Naravno, to godi mom egu i zašto da ne iskoristim priliku koja mi je na dohvat ruke. Moja žena nikada nije saznala. Imali smo sex svega nekoliko puta i prestalo je. Bila je udata, također. Tako su bili i vuci siti i ovce na broju.“

Naješća prilika za prevaru, muškarcima se ukazuje na radnom mjestu. Većina muškaraca neće propustiti priliku koja mu se ukaže u poslovnom svijetu, zato što su šanse, da partnerica sazna, skoro minimalne.

Drugi razlog zbog kojeg muškarci varaju jeste zov lova:

    „Čekao sam tetku na željezničkoj. Pažnju mi je privuklo neko sitno tijelo kojeje vuklo veliki kofer u desnoj ruci. Pognula je glavu, pa joj od oboda šešira nisam vidio lice, ali sam znao da će pasti. Vidio sam kako joj je štikla zapela za rešetku na voznim stepenicama i u trenutku sam se stvorio pored, tako da je pala ravno meni u naručje. Imala je neopisivo lijepe plave oči.

    Nekoliko dana kasnije, kada je žena otišla na poslovni put, odveo sam sina u školu, a kad tamo, ta gospođica je učiteljica od mog sina. Naravno, bilo je tu iskrica, ali ono što me od svega najviše privlačilo, jeste to što mi se ukazala prilika da lovim. A ona je glumila da je neuhvatljivi plijen. I ja sam krenuo sam u lov. Mjesec dana poslije, a intezivno sam vodio sina u školu, završio sam u njenom krevetu. Ulovio sam je.“

Bez prihvatanja činjenice da su muškarci lovci od pamtivijeka i da m je uloga lovca u DNK, a samim tim i uzbudljiva, žene će vječito biti u svađi i zavađi sa svojim muškarcima.  Kao i avantura na radnom mjestu i uloga lovca je skoro bezopasna. Jer, poslije lova, uvijek se vraćaju u svoje pleme. A nepromjenjivi su, jer su evoluirali kao lovci. Dakle, dok je svijeta i vijeka, muškarci će da love. A plijen uvijek postoji.

Treći razlog zbog kojeg muškarci varaju svoje žene je emotivna udaljenost:

    „Moja žena je često zauzeta. Ili je na poslovnom putu, ili nema vremena za mene, jer treba biti posvećena djeci. U posljednje vrijeme, sve više me zanemaruje. Jedino dobro funkcionišemo u krevetu, ali meni to nije dovollno. Emotivno me udaljila od sebe. Prije izvjesnog vremena izašao sam s prijateljima na neku zabavu, a oni su počeli da pričaju o svojim avanturama. Sve do tada, avantura je za mene bila neprihvatljiva, ali poslije te noći, sve češće sam razmišljao o tome. Onda sam sreo nju. Sjedila je u klupi na parku i plakala. Ponudio sam joj maramicu i sjeo pored nje. Plakala je, jer je saznala da njen zaručnik ima ženu. Od tada je prošla skoro godina dana. Viđam se s njom kad god imam vremena. Ona je topla i draga. Voli me, a volim i ja nju. Znala je od prvog trenutka da sam oženjen i ne pravi mi probleme. Međutim, od kako sam puno sretniji i zadovoljniji, moja žena je počela da me provjerava. Sada mi ona pravi probleme i ne da da budem sretan. Ne želim razvod iz nekoliko razloga. Imamo puno nekretnina i ne bih želio da dijelim s njom sve ono što sam sam stekao. Drugi razlog su djeca. Volim ih i ne želim biti razdvojen od njih. Kako dva dobra sataviti?“

I pored toga što je muškarac iz prethodne priče zadovoljan svojim seksualnim životom, za njegovu sreću to nije bilo dovoljno. Jer se osjećao nevoljenim. Kao i ženama, i muškarcima je potrebna ljubav. I muškarci vole kad ih neko zagli i poljubi. I, kad im neko kaže da ih voli.

Međutim, najveći problem jeste u tome što su muškarci naučeni da ne govore o svojim emocijama i, kada se osjećaju neispunjeno na ovom polju, pate u tišini, upravo zato što ne znaju razgovarati o tome. Zbog toga što šute, žene često previde da se njihov muškarac osjeća nevoljenim. Kada takvo stanje potraje, ovakav muškarac će potražiti utjehu u naručju neke druge žene.

Postoji još nekoliko razloga, kako navode stručnjaci, zbog kojih muškarci varaju žene, ali ja sam pisala o ova tri, koja su se pokazala kao naješća, a razgovarala sam sa oko stotinjak muškaraca koji su prevarili svoje partnerice.

U ovom članku se nisam bavila time ko češće vara, nisam se bavila ni time kako žene da prepoznaju i šta da urade ako primijete da ih muškarci varaju. O tome ću vjerovatno pisati u nekom od narednih članaka, a u sljedećem članku pišem o ulozi ljubavnica. Zašto se žene odlučuju da budu ljubavnice i šta ih dovodi u takve veze, samo su neka od pitanja na koja ću pokušati dati odgovor.