Zašto morate protresti posteljinu prije spavanja?!

Pogledajte insekta na ovoj slici! Insekt je uvećan hiljadama puta pod elektronskim uvećalom.

Kad čovjek legne u postelju i zaspe, tokom sna odumiru neke ćelije na njegovoj koži, oljušte se na posteljinu i tu ostaju.

Pogledajte insekta na ovoj slici! Insekt je uvećan hiljadama puta pod elektronskim uvećalom. Radi se grinjama, koje uglavnom žive u posteljini, dekama i jastucima, a pranje pomenutih stvari ne utiče na njih. Hrane se uglavnom odumrlim ćelijema koje otpadaju sa ljudske kože.

Jedna od stvari koja ih istrebljuje jeste da posteljina bude izložena suncu.

Drugi veoma učinkovit metod za ulanjanje grinja jeste Poslanikova a.s. praksa protresanja posteljine 3 puta pred spavanje.

Naime, kad čovjek legne u postelju i zaspe, tokom sna odumiru neke ćelije na njegovoj koži, oljušte se na posteljinu i tu ostaju. Kada se čovjek, naredni dan, vrati na spavanje, odumrle ćelije oksidiraju i ponovo ulaze u čovjekovu kožu, te mu kao takve mogu prouzrokovati razna kožna oboljenja.

Naučnici su promatrali ove ćelije pod mikroskopom i pokušali napraviti sredstvo za čišćenje koje bi ih uspjelo ukloniti, ali nisu uspjeli u tome. Zatim je jedna od učesnica u ovom projektu, odlučila protresti materijal na kojem su bile odumrle ćelije. Nakon toga su otkrili da je materijal postao čist.

Naučni su se radovali svome otkriću, koje im je pokazalo kako se riječiti sitnih odumrlih ćelija sa posteljine, koje su hrana grinjama, valikim štetočinama našeg organizma i uzrokom mnoštva kožnih oboljenja.

Ebu Hurejre r.a prenosi od Poslanika s.a.v.s. da je rekao: «Kada neko od vas odlazi ili se vraća u postelju, neka je pregleda i otrese posteljinu tri puta jer on ne zna šta je u njoj poslije njega ostalo.»

Kaže Uzvišeni: „Allah je prema ljudima zaista vrlo blag i milostiv.“ (El-Bekare, 143)

„A tebe (Muhammede) smo samo kao milost svjetovima poslali.” (Al-Anbiya’ 107)

Izvor: thaqafnafsak.com

Prevod: Akos.bA

error: Content is protected !!