Zašto mladoženja na dan vjenčanja ne smije vidjeti mladu?

Svaki narod ima svoje svadbene običaje koji se poštuju do današnjeg dana, ali postoje dobro poznati popularni običaji u većini zemalja u svijetu. Neki su poznati i praktikuju se i kod nas, kao na primjer bacanje bidermajera, ali da li ste se ikada zapitali zašto je to tako? Pored toga, pročitajte o poreklu tri tradicjie na vjenčanju u svijetu.

1. Na dan vjenčanja, mladoženja ne treba da vidi mladu: U prošlosti, većina brakova je predstavljalo neku vrstu poslovne saradnje, tačnije sporazuma između dvije porodice. Otac nevjeste nije dozvoljavao da momak vidi svoju buduću ženu, jer su se bojali da ugovoreni brak može da ne uspje ako se djevojci ili momku ne dopadne izabranik, a to bi donijelo veliku sramotu porodici. Od tada, govori se da je loša sreća ako mladoženja vidi mladu prije vjenčanja.

2. Žena koja uhvati bidermajer na vjenčanju je sljedeća u redu za brak: U srednjem vijeku, poslije vjenčanja, gosti bi otpratili mladu do njene sobe, a zatim pokušali da uzmu dio njene vjenčane haljine, jer se vjerovalo da to donosi sreću. Tako bi vjenčanice postale potpuno uništene. Stoga, nevjeste su bile u potrazi za alternativom ovog čudnog običaja i počele su da bacaju svoje bidermajere gostima da skrenu pažnju i pokušaju da pobjegnu. Od tada ostalo je u tradiciji da mlada baca svoj vjenčani buket svim djevojkama koje žele da se udaju.

3. Mladoženja mora da prenese mladu preko praga svog doma: Ovo je uglavnom tradicija koja se praktikovala u zapadnim zemljama i drevnoj kulturi i vjerovalo se da je prag zajedničkog doma mjesto za okupljanje zlih duhova i da oni lako mogu donijeti lošu sreću mladi ukoliko tu nagazi. Stoga, mladoženja je imao obavezu da prenese svoju ženu preko praga kako bi spriječio duhove da uđu u kuću i da bi omogućio dug i srećan brak. Postoji još mnogo tradicija, koje su iz davnih vremena preživjele i praktikuju se i danas.

(NN)