Zašto koljeno škljoca i treba li vas to zabrinuti?

Zglobovi koljena mogu biti bučni. Zvukovi škljocanja koljena, pucketanja ili krckanja (krepitacija) su uobičajeni i obično nema razloga za brigu. Često su rezultat rastezanja mekog tkiva preko zgloba ili koštanih izbočina, ali ako osjetite škljocanje u koljenu uz bol ili otok, to može ukazivati na ozbiljniju povredu ili osteoartrozu.

Zglob koljena nalazi se na mjestu gdje se spajaju butna kost, goljenična kost i zaštitna koštana školjka koja se zove patela. Budući da koljeno nosi većinu vaše tjelesne težine, njegova hrskavica, ligamenti i tetive su posebno osjetljivi na svakodnevno opterećenje i habanje.

Zašto koljeno škljoca?
Postoje razni razlozi zbog kojih možete iskusiti škljocanje koljena. Ispod su navedeni neki od najčešćih uzroka.

Škljocanje u koljenu bez bola
Škljocanje u koljenu prilikom hodanja, izvođenja čučnjeva ili ispravljanja noge može se jednostavno javiti zbog prisustva mjehurića plina. Kako se pritisak u zglobu koljena mijenja, u sinovijalnoj tekućini (koja „podmazuje“ zglob) se nakupljaju mali mjehurići plinova (O2, N2, CO). Ovi mjehurići pucaju pri određenim pokretima, stvarajući pomenute zvukove. Krepitacije u koljenu, također, mogu biti i posljedica istezanja tetiva ili ligamenta preko koštane kvržice, oštećenja hrskavice patele, slabljenja struktura vezivnog tkiva i dr..

Škljocanje u koljenu sa bolom
Ako se čuje zvuk škljocanja praćen otokom i bolom ili ako imate osjećaj da vas koljeno „izdaje“, obavezno se javite ljekaru.