Zašto Kinezi piju kafu sa pečurkama?

Dodavanje medicinskih pečuraka u prahu u jutarnju kafu je novi trend koji korijene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini. Medicinske gljive u prahu daju kafi „zemljani“ ukus, ali je i obogaćuju brojnim sastojcima korisnim za zdravlje.

Kafa sa pečurkama pravi se jednostavno: prstohvat medicinskih pečurki (čaga, reiši, kordiceps) u prahu dodajte u već skuhanu kafu.
Koje su koristi od ovakve kafe?
Reiši pečurke jačaju imunitet i sadrže složene šećere koji mogu da zaustave rast kancerogenih ćelija (prema istraživanju Memorial Sloan Kettering Cancer Center). Tradicionalna kineska medicina ih koristi i kao pomoć u snižavanju pritiska i u borbi protiv alergija.
Kordiceps se vijekovima koristi u tracionalnoj kineskoj medicini, a istraživanje iz 2010. godine je otkrilo da ova pečurka poboljšava izdržljivost, ublažava umor i bol u mišićima, pa se naročito preporučuje sportistima.
Čaga stimuliše imuni sistem, smanjuje upale i štiti jetru, a prema Memorial Sloane Kettering Cancer Center pomaže u prevenciji i liječenju kancera.
Ipak, kafa sa pečurkama ne odgovara svima. Ako patite od određenih bolesti ili uzimate određene lijekove, budite oprezni sa ovim pečurkama. Naime, Sloan Kettering upozorava da medicinske gljive mogu da imaju i kontraefekte.
Ako pijete lijekove za razređivanje krvi i lijekove za dijabetes, ne bi trebalo da konzumirate čagu.
Reiši se ne preporučuje uz lijekove za razređivanje krvi, ili ako ste pod hemoterapijom, uzimate imunosupresive, ili koristite citohrom P450 2E1, 1A2 i 3A (supstrati lijekova). Kordiceps se ne preporučuje ako uzimate lijekove za razređivanje krvi, insulin ili lijekove za snižavanje šećera u krvi, ili imate određene vrste raka.