Zašto kad se pozajmi novac treba kazati: “Dok je kod mene, nek meni dobro služi”!

Prije nego se novac unese u kuću, u maloj šolji vode treba razmutiti kašiku sirćeta i isjeckano čehno bijelog luka, te izmrviti neki cvjetić ili stabljiku bosiljka.

Stara izreka kaže ‘Ako želiš izgubiti prijatelja, posudi mu novac’. Sličan princip, kažu financijski stručnjaci, vrijedi i kad je vlastita porodica u pitanju, i to jednostavno zato što emocije loše ‘upravljaju’ novcem. Financijski gledano, pozajmica od bliske osobe ima prednosti, no tražiti od nekoga da vam ustupi novac na povjerenje danas može biti vrlo ‘škakljivo’, čak i kad su najbliže osobe u pitanju.

Kako biste se osjećali da je situacija obratna? Kaže se da se s porodicom (ali ni s drugim bližnjim osobama) ne trguje. No, kad financijski loše stojite, a drugi član porodice ima dovoljno novca, posudba se čini kao zgodno rješenje. Da i ne! Novac vezujemo uz emocije, pa je jasno da može prouzrokovati neugodnosti.

Brojni su dokazio o tome da nerazumijevanje i netrpeljivost prema onima koje istinski volimo, najčešće dolazi do izražaja prilikom pozajmljivanja novca. Iako to rijetko ko priznaje, niko ne voli kad mu se nešto traži na zajam. Pošto ne može da odbije pozajmicu, u većini slučajeva ljudi prijatelju s novcem pružaju i to prikriveno nezadovoljstvo. A ono, opet, mnogo opasnije od ciljane namjere da se učini zlo.

Zato je najbolji savjet da se novac ne pozajmljuje. Ali, ako je to zaista neophodno, to ne treba obavljati u svojoj kući.

Prije nego se novac unese u kuću, u maloj šolji vode treba razmutiti kašiku sirćeta i isjeckano čehno bijelog luka, te izmrviti neki cvjetić ili stabljiku bosiljka.

Smjesu tri puta promiješati nožem, i potom prstima desne ruke, tri puta ovlaš dodirnuti tečnost pa poprskati novac, ili bilo šta drugo pozajmljeno (odjeću, obuću, hranu). Dok se prska u sebi treba tri puta izgovoriti:

“Dok je kod mene, nek meni dobro služi.”