Zašto je važna folna kiselina?

Zdrava kosa, koža, nokti, živci, sluznice i krv – sve to ovisi o folnoj kiselini. Važan je dio RNA i DNA, genetskog materijala koji upravlja rastom i obnavljanjem svih ćelija. Folna kiselina pospješuje djelovanje imuniteta i pomaže u suzbijanju ateroskleroze, kao i nekih oblika raka sluznice.

Izvori folne kiseline su jetra, bubrezi, avokado, mahunarke, celer, jaja, riba, lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi i bogate žitarice. Zdrava ishrana bi trebala osigurati dovoljnu količinu folne kiseline, ali se potrebe povećavaju u trudnoći, kod povreda i nekih bolesti.

Dodaci koji se uzimaju tokom trudnoće mogu smanjiti opasnost pojave urođenih mana kao što su spina bifida (nepotpuno zatvaranje kičme), i rascjep nepca. Zbog toga se obično preporučuje svim ženama koje su trudne da uzimaju 400 mcg folne kiseline na dan.

Značajan nedostatak folne kiseline može izazvati megaloblastičnu anemiju, bolest koju označava nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca. Simptomi anemije se pojavljuju u obliku blijedoće, umora, nesanice, gubitka apetita, proljeva, te crvenog i upaljenog jezika.

Među osobe koje su posebno osjetljive na nedostatak folne kiseline ubrajamo alkoholičare, osobe sa probavnim smetnjama, djecu u pubertetu koja jedu nezdravu hranu, žene koje koriste kontraceptivna sredstva i trudnice koje ne uzimaju dodatke folne kiseline.