Zašto je važan doručak?

U časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljen je pregled istraživanja koja su se bavila utjecajem doručka na mentalne sposobnosti djece. Prema rezultatima, djeca koja ne doručkuju redovno, slabije funkcioniraju ujutro i imaju manje uspjeha u rješavanju problema koje se postave pred njih. Sličan utjecaj, nekonzumiranje doručka, imalo je i na verbalne sposobnosti, kreativnost i sposobnost usvajanja novih znanja.

  • Prema studijama provođenim na Sveučilištu u Wales-u, odrasle osobe koje redovno doručkuju rade brže, manje griješe i imaju bolje pamćenje u odnosu na osobe koje preskaču ovaj obrok.

Istraživači Sveučilišta u Bristolu ispitivali su utjecaj doručka na mentalne sposobnosti 126 dobrovoljaca od 20 do 79 godina. Rezultati su pokazali da, čak i kada se uzme u obzir da osobe koje konzumiraju doručak često imaju i općenito zdraviji stil života, su oni koji redovno doručkuju rjeđe depresivni, rjeđe su izloženi emocionalnom stresu, te se općenito bolje nose sa stresom.

Menstrualne i probavne smetnje uvelike utječu na normalno funkcioniranje svake žene. Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da studentice koje povremeno doručkuju ili pak uopće ne doručkuju imaju značajno učestalije menstrualne bolove od onih koje doručkuju svaki dan. Isto tako studentice koje uopće ne doručkuju imaju više šansi za probleme sa stolicom.