Zašto je s vremena na vrijeme dobro popiti malo piva

Nutricionisti u Španiji utvrdili su da mala količina piva može na duži period poboljšati vaše zdravlje.

U metaanalizi, koja je nedavno objavljena u međunarodnom recenziranom časopisu “Nutrients”, tim znanstvenika iz područja istraživanja prehrane u Španiji ispitivao je studije od 2007. do 2020. godine koje su razmatrale učinke alkoholnih pića na zdravlje.

Neki zaključci studija sugerisali su da postoje zdravstvene koristi od prirodnih hranljivih tvari u pivu, a da to nije sam alkohol.

Otkrili su i da je vrlo umjerena konzumacija piva bila presudna za doživljavanje njegovih zdravstvenih blagodati.

Sugeriraju da je maksimum samo jedno piće dnevno za žene, a dva za muškarce.

Pivo može pomoći u prevenciji dijabetesa kod muškaraca
Istraživači navode “Muškarci koji su se suzdržavali od konzumiranja piva imali su znatno veći rizik od razvoja abnormalne regulacije glukoze u odnosu na one koji povremeno popiju čašu ili dvije”. Povremena konzumacija piva može biti zaštitna.

Umjereno ispijanje piva može vas zaštititi od kardiovaskularnih bolesti
Istraživači navode da je pet od šest studija koje su izabrali za pregled identificiralo “zaštitni efekt umjerenog pijenja alkohola na kardiovaskularne bolesti”. To je vrijedilo za pojedince koji su redovno pili do dvije čaše piva tjedno u usporedbi s apstinentima i povremenim konzumentima.

Pivo je povezano sa zdravijom gustoćom kostiju
Kada promatraju gustoću kostiju i rizik od prijeloma kod starijih osoba, istraživači u trenutnoj studiji navode da su “vrlo niske razine potrošnje bile povezane sa smanjenim rizikom od prijeloma”. Naučnici pojašnjavaju, tvari u pivu poboljšavaju strukturu kostiju i pomažu u remineralizaciji kosti i zuba.

Pivo može smanjiti holesterol
Istraživači upućuju na nekoliko studija koje su sugerisale da pivo pomaže u promociji dobrog holesterola i reguliše preradu lošeg holesterola u tijelu. Velikim dijelom zahvaljujući antioksidansima u ovom piću. Važno je napomenuti da je ovo pronađeno kada se konzumira vrlo mala količina piva.

error: Content is protected !!