Zašto je paradajz pravi dragulj fitokozmetike

 Paradajz je bogat kalcijem, magnezijem i vitaminom C, ali je najbogatiji vodom tako da je, osim u ishrani i raznim dijetama, idealan i kao sredstvo u kozmetici

 Paradajz – pasta maska za lice

Potrebno je: 1 veliki, zreli paradajz , 2 kašike jogurta. Iscijedite sok iz paradajza i pomiješajte ga sa jogurtom. Nanesite mješavinu na lice, isti postupak kao sa običnom maskom, i ostavite je 10 do 15 minuta. Potom isperite vodom. Ova maska je odlična i protiv bubuljica.

 Protiv masne kože

Za masnu kožu i široke pore korisno je 2 puta nedjeljno stavljati masku od kvasca koji je pomiješan sa malo limuna i 2 čašice soka od paradajza. Voćne kiseline, inače, djeluju kao piling i čiste i umiruju kožu lica.

 Hladna masaža

Kožu na licu možete jednom nedjeljno uljepšati posebnom ledenom masažom. Pripremite je na slijedeći način: 2 kašike zelenog čaja prelijte čašom vrele vode. Pričekajte da se ohladi. Čaju dodajte eukaliptusovo ulje i 2 kašičice svježeg soka od paradajza, izmiješajte, zatim sve ulijte u model za ledene kocke i smrznite. Tim ledenim kockama jednom nedjeljno masirajte lice i dekolte. Koža će biti čista a pore umanjene.

 Maska za oči

Komadiće vate umočite u hladan zeleni čaj kom ste prethodno dodali par kapi soka od paradajza i stavite na oči. Ostavite da djeluje 10 minuta, nakon čega će vaše oči biti osvježene.

 Za svježinu

Da bi koža tokom zimskih dana bila otpornija na hladan vjetar i niske temperature, potrebna joj je dodatna vlažnost. Pored hidrantnih krema, vlažnost kože možete da nadoknadite i održavate sa – paradajzom. Kad god imate vremena na pretek, ogulite jedan paradajz, isijecite ga na kriške i masirajte lice. Ovo će vam naročito prijati poslije napornog dana, jer će vas trenutno osvježiti.

error: Content is protected !!